NIEUW: Zea released Fries album zondag in podium Asteriks

In Evenementen, Nieuw! by Elke Verwoerd

“Ik wol de wrâld it Frysk by bringe sa’t Whitney Houston de wrâld it Ingelsk leard hat.”

Aanstaande maandag 24 april verschijnt het zesde Zea album “Moarn gean ik dea” (‘Morgen ga ik dood’), waarop Arnold de Boer voor het eerst alle liedjes in het Fries zingt; zijn eerste taal. Ze noemen Arnold ook wel de ‘ongekroonde koning’ van de Nederlandse underground. Hij is voorman van de onvolprezen punkband The Ex en werd een ster in Ghana. Op z’n nieuwste plaat zingt De Boer in z’n eerste taal: het maakt de nieuwe plaat persoonlijker en indringender dan zijn voorgaande albums. Het nieuwe album verschijnt als gezamenlijke release van Makkum Records en Subroutine Records. Aanstaande zondag 15:00u wordt de release gehouden in podium Asteriks.

In 2013 bracht Zea een eerste single uit in het Fries, het nummer “Ik kin der net by“. Dat ene liedje opende een schat aan ideeën. Toen Meindert Talma op Terschelling een keer tegen Arnold zei: “Do moatst ris in plaat yn it Frysk meitsje“, was de geest uit de fles. Die plaat is er nu! Aanstaande zondag speelt ook Meindert Talma een Friese set tijdens de release-party van “Moarn gean ik dea” in podium Asteriks. Het album kruipt onder je huid met teksten als “jou my de romte” of “ik sit efter it gerdyn, do kinst my net sjen“. Het is meer ingetogen, donkerder en opener tegelijk. De akoestische donkere materie en Friese taal maken het ruw, kwetsbaar en dichtbij. Voor zowel de Fries als niet-Fries zijn de teksten voelbaar. Check hier de allereerste video van de single “De Grûn”! >>

Zea is het solo project van de Friese Amsterdammer Arnold de Boer (Makkum, 1974). Met een minimale set-up van gitaar, zang en sampler creëert Zea een ruimtelijk vervoersmiddel dat de hele wereld doorkruist en overal songs, ritmes en bijzondere teksten achterlaat en andere weer oppikt. De Boer schrijft sobere liedjes die zich als ‘een object in een zaal of kamer manifesteren’. 

Bij zijn? Check hier het evenement, meer info en tickets hierrrr.