“Dubbele Pech”

In Kroegverhalen, Stadse Zaken by Zander Lamme

Door Zander Lamme

Toen Satte die zaterdag Café de Misthoorn binnentrad was de bar aardig gevuld. Iedereen was druk met elkaar in gesprek. Behalve één man: Robbie, die alleen aan de bar zat. Satte kende hem nog van de basisschool en kwam hem zo nu en dan tegen in de stad.

,,Wat brengt jou hier in je eentje? Ik heb je hier niet eerder gezien”, vroeg Satte. Hij nam plaats op de kruk naast Robbie en bestelde twee bier.
,,Ik heb zo een afspraakje met een dame,” antwoordt Robbie.

Welke dame wil er in vredesnaam met Robbie afspreken? Vroeg Satte zich af. Robbie werkte al jaren als huisschilder en stond er niet bepaald om bekend een vrouwenversierder te zijn. Bovendien kende Satte weinig mensen die lomper waren dan zijn oud-klasgenoot.

,,Hoe heb je haar ontmoet?”
,,Ik had laatst een schilderklus in de binnenstad bij een oud huis. Toen ik halverwege de middag vanaf de steiger naar beneden keek, zag ik een vrouw lopen met een hondje. Ik riep naar haar: ‘hé, lekker ding’. En toen ze zich omdraaide, zei ik…”
,,Ik had het niet tegen jou”, maakte Satte de zin af.
,,Ja, hoe weet je dat?”, vroeg Robbie, die hogelijk verbaasd leek.
,,Ik heb zelf twee jaar in de bouw gewerkt.”
,,Ach, dat is ook zo.”
,,En daarna?”
,,Toen pakte ze ineens een roller die beneden in een verfbak stond en gooide ze die naar me toe. Ze miste mij en de roller vloog dwars door het raam tegen een eikenhouten kast. Die huiseigenaren waren woedend. We moesten samen maar uitzoeken wie de schade betaalt.”
,,Hoeveel was de schade?”, wilde Satte weten, terwijl hij het laatste slokje van zijn biertje nam.
,,1700 euro.”
,,En hebben jullie dat onderling opgelost?”
,,Dat moet nog gebeuren. Maar vanavond hebben we een date.”

De barman haalde de inmiddels lege glazen weg en vroeg met een knikje of de twee mannen nog een biertje wilden. Ze knikten instemmend terug. De deur ging open en een schone, hoogblonde, lange vrouw kwam binnen. Robbie stond op en ging naar haar toe. Ze spraken kort met elkaar. Daarna gaf ze hem een envelop en ging naast Satte zitten. Robbie keek ietwat overrompeld en beteuterd. Hij vroeg de barman of hij zijn kaartje later kon betalen en ging zonder Satte te groeten weg.

,,Wat zei je tegen hem?”, vroeg Satte aan de vrouw.
,,Ik heb hem een brief overhandigd van mijn advocaat. Als hij de schade niet betaalt die ik veroorzaakte, doe ik aangifte van belediging.”
Of hij nu medelijden met Robbie moest hebben vanwege de brief of vanwege de mislukte date, wist Satte niet. Hij vond dat de actie van de vrouw haar in elk geval wel aantrekkelijk maakte.
,,Leuk jasje heb je aan”, zei ze. ,,Wil je wat van me drinken?”


Leeuwarder Zander Lamme schrijft in het dagelijks leven voor de Telegraaf als verslaggever van wat er zoal gebeurt in provincie Friesland. Voor MNSKP houdt hij het wat dichter bij huis: een serie kroegverhalen uit het uitgaansleven in Leeuwarden. Op stap met Lou, Satte en Forse Jongen.