“De Verandering”

In Kroegverhalen, Stadse Zaken by Zander Lamme

Door Zander Lamme

,,Ik heb gehoord dat ’t Nummertje weer open is”, zei Satte tegen zijn goede vriend Lou. ,,Zullen we daar vanavond naartoe?”

 
De twee mannen zaten die avond in de Misthoorn. Een van hun favoriete stamkroegen. Ze hadden er een stuk of drie. ’t Nummertje was daar een van. Helaas was het rockcafé al een maand of drie dicht. De hoofdbarman, Otto, had de tent overgenomen van zijn baas. Daarna was het gesloten. Waarom precies wist lange tijd niemand. Door de stad gonsde het van de geruchten. De tent zou misschien helemaal niet meer opengaan, of de koop was toch niet doorgegaan, iedereen had zijn eigen verhaal gehoord. Maar het meest voorkomende verhaal was dat het café nu eindelijk eens grondig werd verbouwd. Al zolang als de vrienden er kwamen, was het café hetzelfde gebleven.

 
,,Ik ben ook wel benieuwd”, zei Lou. ,,Wat denk je dat er allemaal veranderd is?”
,,Geen idee. De tent kon wel een nieuw likje verf gebruiken. En misschien wordt dat purschuim weggehaald. Ik vind dat niet zo erg, maar veel mensen vinden het niets.”
,,Ik vond dat inderdaad niks”, zei Lou. ,,Maar hoe weet je eigenlijk dat het weer open is? Ik heb niets gehoord.”
,,Van Cornelis. Die was razend enthousiast. Je weet hoe graag hij er komt. Bovendien heeft hij dan weer een extra plek om een kaartje op te bouwen. Volgens mij had-ie z’n kaartje vlak voordat het dicht ging net afgelost.”
Lou en Satte zwegen en dronken hun biertje op.

 
Even later liepen ze naar ’t Nummertje, een wandeling van nog geen anderhalve minuut, maar omdat ze beiden nog een sigaret wilden roken, liepen ze langzamer en duurde het twee keer zo lang. Toen ze de net weer geopende tent binnen liepen keken ze beiden onderzoekend om zich heen. ,,Heee! Lou en Satte!”, riep de barman, Otto, opgewekt. ,,Welkom bij de heropening van ’t Nummertje!” Hij pakte meteen twee flesjes bier en schonk drie shotjes in. ,,Proost, mannen.”
,,Proost, Otto”, klonk het antwoord in koor. Ze sloegen het shotje achterover en Otto wendde zich tot een andere klant.

 
,,Kijk, er is een rookhok”, probeerde Lou in zijn zoektocht naar verandering.
,,Dat was er al vlak voordat het dichtging”, antwoordde Satte.
,,Oh.”
,,Kun jij een ding opnoemen dat wel echt nieuw is?”
Opnieuw onderzochten de ogen van de twee vrienden de tent. ,,Een likje verf in elk geval niet. En ook het purschuim is er nog”, zei Lou.
,,Dat niet alleen. Moet je kijken naar de rangschikking van de bar”, wees Satte naar de gasten. ,,Iedereen zit op precies dezelfde plek als twee maanden geleden. Wijzelf trouwens ook.”
,,Er is inderdaad helemaal niets veranderd”, zei Lou. ,,Echt helemaal niets. Dat is toch raar?”
Satte knikte. Hij vond het inderdaad vreemd dat er in twee maanden tijd zo weinig was gebeurd. ,,Roken?”

 
Samen liepen ze naar het rookhok. De barman kwam ook in het hok en stak een shagje aan. ,,Zeg Otto”, vroeg Lou. ,,Wat heb jij nu eigenlijk in die twee maanden veran…”
,,Wacht”, onderbrak Satte hem. ,,Ik zie het al. Kijk hier boven je hoofd. Een buis.”
,,Jahaa, en wat voor buis!?”, zei Otto. ,,Dit is de nieuwe rookafvoerinstallatie. Kijk, hier wordt de rook opgezogen en daar komt verse lucht door naar binnen. Ingenieus systeem hoor. Ik moest met een diamantboor een gat door de voorgevel boren, maar ja, ik had natuurlijk eerst de goede boor niet. Toen ik dat na een tijdje klaar had, moest er een ambtenaar aan te pas komen om te controleren of het goed was. En die vond dat er behalve een afzuiging ook een verse luchttoevoer moest komen.”

 
,,En dat duurde al met al twee maanden?”
,,Zoiets, ja.”
,,Had je dan niet ook een aantal andere dingen willen aanpassen?”
,,Nee, man. Het is hier toch mooi zo? Iedereen is er weer!”
Lou en Satte keken nog eens naar de bar. ,,Ja”, zei Satte. ,,Iedereen is er weer. Eigenlijk is het inderdaad wel mooi zo.”


Leeuwarder Zander Lamme schrijft in het dagelijks leven voor de Telegraaf als verslaggever van wat er zoal gebeurt in provincie Friesland. Voor MNSKP houdt hij het wat dichter bij huis: een serie kroegverhalen uit het uitgaansleven in Leeuwarden. Op stap met Lou, Satte en Forse Jongen.