WTTV > Crashen in Karton

In Evenementen, Interviews by Redactie

Door Anne-Flore Muller
Foto’s: Piter Hettinga

Als fervent festivalganger kan ik ontzettend genieten van brakke hoofdjes die in de ochtend met samengeknepen ogen de tent uit kruipen, van het eerste bakje koffie dat zijn werk begint te doen, van het eerste biertje wat daarop volgt, en voornamelijk van alle uitgelaten mensen en Kartent + Een Kartent 2daarbij behorende uitzinnige artiesten die losgaan op het podium.

Naast alle dingen die zo heerlijk zijn aan een meerdaags festival, zijn er helaas ook altijd wel een paar dingen te benoemen waar je iets minder gelukkig van wordt. Denk aan regen die met bakken uit de hemel valt, of het opzetten van je tent met windkracht tien met al een paar alcoholische versnaperingen achter de kiezen.

Maar laat daar nou net dé oplossing voor bedacht zijn. Creatief brein én duurzaamheidsfanaat Jan Portheine kwam met een briljant idee na zijn afstuderen aan de TU Delft; de KarTent. En met zijn ingeving is Welcome To The Village – Na FarmFest en MadNes –  het derde festival waar mensen voor slechts 35 piek kunnen overnachten in een kartonnen tentje; waterdicht én nog warm ook.

Hoe is KarTent tot stand gekomen?

,,Ik ben twee weken geleden afgestudeerd aan de TU Delft in Bouwkunde, en ik maakte als afstudeerproject daarvoor een kartonnen strandhuis. Ik heb eerst mijn scriptie geschreven over karton en alles wat je daarmee kunt maken. En na het maken van het kartonnen strandhuis, bedacht ik dat ik met karton eigenlijk iets veel leukers zou kunnen maken. Toen kwam ik het probleem tegen van alle festivaltenten die, voornamelijk op de grotere festivals, allemaal worden achter gelaten. Dat zijn er zo’n 25.000 per jaar. En het idee om een kartonnen tent te maken bleek aan te slaan. We dachten deze zomer nooit al op festivals te kunnen staan, maar het is ons toch gelukt!”

Kartent + Jan Kartent

Jan Portheine

Heeft duurzaamheid jou altijd al bezig gehouden?

,,Het is niet iets waar ik altijd al mee bezig was, maar vanuit mijn studie ben ik er steeds meer in geïnteresseerd geraakt. In mijn eerste jaar heb ik het duurzaamste rijtjeshuis gemaakt in Parijs, en vanaf toen ben ik eigenlijk wel gemotiveerd geraakt om meer met duurzaamheid te gaan doen.”

Wat zijn de voordelen van KarTent voor de festivalganger?

,,We zetten de tent voor je neer en halen hem ook weer voor je weg. Ook heeft de tent geen vervelende scheerlijnen, is hij waterdicht, donkerder dan een normale tent en nog best geïsoleerd ook. Zo brand je je tent niet uit van de hitte, en zul je het ook minder snel koud hebben dan in een gewoon plastic festivaltentje!”

Hoeveel tenten zijn er nu in gebruik?

,,Het is vandaag pas de eerste dag van Welcome To The Village, en er zijn al 35 tenten verhuurd op de camping. Ik zeg verhuurd, omdat de mensen de tenten mee mogen nemen. Maar de meesten hebben toch liever dat wij ze ophalen, want de tent past niet echt gemakkelijk in je auto.”

Hoe duurzaam is dit project?Kartent + Closeup

,,Van een kartonnen tent kan weer een nieuwe tent gemaakt worden. En ondanks dat het een tent is zonder coating op het karton, blijkt de tent nog best lang mee te kunnen gaan! Het enige probleem op lange termijn is het grondvocht, maar ik heb een KarTent in mijn eigen tuin staan, en die staat er nu al tweeënhalve maand zonder probleem! En na het festival kunnen we de tenten zonder regenval nog een keer gebruiken.”

Hoe zie je de toekomst?

,,Doordat de tent van karton is, is hij ook gemakkelijk bedrukbaar. Op die manier kan ik goed samenwerken met sponsors en het is al een vrij goedkope tent om te maken. Dus ik hoop volgend jaar hier weer te staan, maar dan in samenwerking met een sponsor, zodat het financieel ook haalbaar blijft voor ons.

Het is nu al een bedrijf, en ik ga dit full time doen om dit idee helemaal uit te werken. En we willen gaan uitbreiden, dus een vierpersoons tent gaan maken met een voortentje, een schoorsteen zodat je binnen kunt roken, een luifeltje, stoeltjes en een tafel van karton. En stel dat er nou een gat in je tent komt, hebben we het idee opgevat om een hele grote kartonnen pleister te maken. En dus hebben we Hansaplast benaderd en die willen misschien hier aan mee gaan werken!”

Welke dingen staat er nog meer aan te komen?

,,Het idee van de kartonnen stoeltjes is al heel dichtbij de realisatie, want we merken altijd dat mensen op de camping daar vaak gebrek aan hebben, aangezien de meeste festivalgangers nu op hun billen zitten op het natte gras. Dus dat is een heel leuk vooruitzicht!”

Is het alleen jouw project?

,,We doen het met z’n drieën nu, ik en twee studiegenoten; Bas Hacking en Wout Kommer. We zijn bij elkaar gekomen als team omdat de ene heel goed met bedrijfjes opzetten was en de ander met illustratie maken.  Maar we gaan het team wel uitbreiden. Ik doe dit festival nu alleen, want de andere twee zijn op vakantie en het is bijna niet te handelen in mijn eentje. Zo druk… Op dat moment tikt een jongen met een wat verwilderde blik in zijn ogen Jan aan. Of hij een tent kan huren? En wat kost dat grapje dan? Na wat onderhandelingen blijkt de jongen niet te kunnen wachten, en dus neemt Jan – na een verontschuldigende blik richting Piter en mij – de jongen mee naar de auto. Weer een tent verhuurd.”

Kartent + Totaal Kartent