WTTV > Ethisch vraagstuk over koetjes en kalfjes

In Actueel, Stadse Zaken by Elke Verwoerd

Door Elke Verwoerd

Het zijn prachtige stiertjes: Sjoerd, Johannes en Klaas Sietse. De drie leven het goede leven op de biologische boerderij van Boer Brunia tot ze geslacht worden voor de keuken van Welcome to the Village. Het is een mooier leven dan menig van hun broeders; jonge stieren gaan vaak binnen een maand na geboorte naar een kalvermesterij en worden in acht maanden geslacht. Toch roept het vele reacties op, van aanmoediging tot walging.

stiertjes

[Foto: Hans Jellema]

Op de website van Welcome to the Village staat de filosofie van het festival in samenwerking met restaurant Eindeloos uitgelegd. ”Het probleem is de te grote vraag naar vlees. Tegelijkertijd gooien we veel voor consumptie geschikt vlees weg omdat het niet rendabel is. Dat voelt niet goed”, legt kok Willem Schaafsma van Eindeloos uit. 

WTTV maakt voor het tweede jaar een statement. Was het in 2015 koe Janneke die veel oproer veroorzaakte, zijn nu haar neefjes ‘het bokje’. Men kan zich afvragen waarom Janneke, Sjoerd, Johannes en Klaas Sietse meer discussie oproepen dan alle duizenden runderen die naamloos in de supermarktkoeling belanden. Dat doet Welcome to the Village maar weer mooi en zonder gêne: een discussie aanwakkeren waarin zelfs de veganist worstelt met goede tegenargumenten.

Het Fries Museum speelt er mooi op in met een tijdelijke expositie over koeien in het boerenbedrijf. Geïnspireerd op het beroemde fotoboek Rundvee van Cats Oorthuys (1908 – 1075), maakte fotograaf Hans van der Meer een hedendaagse fotoserie over de melkveehouderij. Wanneer men de twee series naast elkaar zet, ziet men hoeveel deze wereld in 70 jaar is veranderd.

Cas Oorthuys

[Foto: Cas Oorthuys]

Koeien bepalen voor een groot deel het landelijke karakter van Nederland, maar wat weten we eigenlijk van koeien en de industrie erachter? Weten we het verschil tussen een stier en een os? Wat is het evolutionaire effect van massaproductie op het vee? Wat kost een koe eigenlijk? Mag het beestje een naam en kop hebben?

Het zijn ethische vragen die Welcome to the Village weet op te roepen en het vraagt lef om die discussie én confrontatie met potentiële bezoekers aan te gaan. Evengoed betreft het de confrontatie van de vleeseter of vegetariër zelf; waar sta je in dit vraagstuk?

Sjoerd, Johannes en Klaas Sietse groeien de komende drie maanden op in de weide van boer Brunia om vervolgens door kok Willem Schaafsma verwerkt te worden tot burgers, worsten en andere delicatessen op Welcome to the Village.


Welcome to the Village vindt dit jaar plaats van 15 – 17 juli op de Groene Ster. Tickets vind je hierrr.