WTTV > Breien met plastic

In Evenementen, Interview by Redactie

Door Anne-Flore Muller
Foto’s: Piter Hettinga

Breien - Breien met AgnesZodra ik de kleurrijke caravan van Agnes binnenloop, bekruipt mij een nostalgisch gevoel. Even weet ik niet waar dit gevoel van heimwee naar vroeger vandaan komt, maar dan besef ik dat het de geur van de caravan is. Muf, stoffig, maar vertrouwd. En dat vertrouwde gevoel wordt alleen nog maar versterkt door de kleurrijke, sprankelende persoonlijkheid waarmee ik aan het knusse caravantafeltje schuif.

Agnes Bakker is een creatieve duizendpoot en kinderliefhebber, die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. Ze is een opvallende verschijning, en straalt een en al enthousiasme uit. Om aandacht te vragen aan het grote plastic probleem in de wereld, breide ze met vele mensenhanden een groot wandkleed van plastic tassen. “Dat het zo groot zou zijn had ik echt niet verwacht!”

Kun je wat vertellen over het project?

Breien - Closeup Naalden,,Het is een ‘community art project’, waarin heel veel mensen hebben meegewerkt aan een groot plastic wandkleed. Dit allemaal om aandacht te vragen voor de plastic soep. Want dat is echt een steeds groter wordend probleem.”

Vanuit waar is dat ontstaan?

,,Ik werk bij IVN, dat is een organisatie voor Cultuur, Educatie en Duurzaamheid, en ik geef trainingen over duurzaamheid en milieu aan leerkrachten van het basisonderwijs. Ik doe dan altijd kleding aan die past bij het thema. Maar bij duurzaamheid kon ik geen passende outfit vinden, en dus bedacht ik dat ik wel iets kon breien van plastic. En vanuit daar is het idee eigenlijk ontstaan.”

Is dit de eerste keer dat je op een festival staat?

,,Nee, want ik heb een ‘Soep en Brei Café’, waarmee ik op evenementen en festivals sta. Daar brei ik broches of dingetjes van plastic doppen en zakken voor in het haar van kinderen. Maar voor Welcome To The Village heb ik dit idee van breien met plastic ingediend, om een zo groot mogelijk wandkleed te maken!”

Hoeveel mensen hebben er meegewerkt aan het wandkleed?Breien - Closeup kleed

,,Al 250 mensen hebben vrijwillig een lapje gebreid voorafgaand aan het festival. Ik ben op vijftien plekken geweest en steeds groeide het wandkleed en had ik steeds meer lapjes. Zo’n tweeëntwintig mensen hebben thuis gebreid. En een iemand die een heel groot blauw stuk heeft gemaakt – ze wijst op een aanzienlijk groot blauw plastic breisel dat al aan de rest van de lapjes genaaid is – heeft een weekendkaartje verdiend met die bijdrage.”

Hoe groot is het kleed uiteindelijk geworden?

,,We gingen woensdagavond nog op een camping in Swichum met een heleboel mensen alle gebreide lapjes aan elkaar maken, en toen zag ik het groeien van allemaal losse breisels naar een groot wandkleed. Het is uiteindelijk tien meter lang geworden, en gemiddeld anderhalve meter breed! Dat het zo groot zou zijn had ik echt niet verwacht!”

Waar staat het project voor?

,,Het is echt een verbindingsproject. Want in mijn beleving is de kern van duurzaamheid liefde, voor jezelf, voor anderen en je leefomgeving, en dat kan alleen maar als je verbonden bent met elkaar. En het is indirect verbinden, omdat je al die lapjes samen maakt. Op die manier heb je heel veel mensen samen verbonden. Maar het is ook directe verbinding, want er zijn allemaal vriendschappen ontstaan tijdens het breien. Alle mensen die meededen aan het project kende ik niet, en nu zitten er mensen bij die ik heel regelmatig zie. Het gaat me dan ook niet om hoe het kleed er uit komt te zien, maar meer om hoeveel mensen ik kan verbinden en de mooie connecties die daar uit voort komen.”

Breien - Duo breienHoe pas jij zelf duurzaamheid toe?

,,In mijn werk is duurzaamheid natuurlijk erg belangrijk, maar ook in mijn dagelijks leven. Ik let op wat ik draag, koop altijd tweedehands kleding. En ik let op goede voeding. Mijn kinderen zijn heel erg fanatiek met afval opruimen. Mijn moeder liep vanaf de parkeerplaats met ze hier naartoe, en toen riepen ze al ‘oma heb je een zakje!’, want er lag onderweg al heel veel vuilnis op de grond die ze wilden oprapen.”

Wat zou je met het wandkleed willen doen?

,,Het Fries Museum heeft vanaf Oktober een tentoonstelling over breien, en die hebben al interesse getoond. Dus het zou natuurlijk ontzettend leuk zijn als het wandkleed daar zou mogen hangen. En ik wil het eigenlijk nog wel laten doorgroeien, want ik vind het heel mooi om allerlei mensen op deze manier te ontmoeten en te verbinden. Ook kreeg ik nog een aanbod om naar Tasmanie te komen in Februari, daar organiseren ze een ‘Bush Camp’, waarmee ze met heel veel vrouwen het oerwoud ingaan, en daar ambachten aan elkaar leren. Maar ik weet nog niet of ik dat wel durf hoor!”