WTTV > Van afval naar muziekinstrument

In Evenementen, Interviews by Redactie

Door Anne-Flore Muller
Foto’s: Piter Hettinga

Op het festivalterrein, waar mensen in bosjes door de bosjes lopen, word je door gezaag, gepingel op violen en trommels en getimmer naar een creatieve broedplek gelokt. Hier is Jacob Plooij, die afval verwerkt op een bijzondere manier: tot muziekinstrumenten. Het is een verrassend en interessant uitziend schouwspel. Van de met verf besmeerde kunstenaars, de originele instrumenten gemaakt van oude materialen, jammende festivalbezoekers en spelende kinderen, tot de caravan die haar deurtje uitnodigend open heeft staan. Jacob komt in blauwe overall vriendelijk naar me toe. Met een Australisch accent, maar in vloeiend Nederlands, stelt hij voor even in de schaduw te gaan zitten. Samantha, een vrouw gehuld in een weinig verhullende gehaakte top en met gele verfvlekken over haar gezicht en handen, stemt daar lachend mee in. ‘De zon is heerlijk, maar het is toch wel zweten met al dat geknutsel!’

Wat houdt het project precies in?Consume Collect Create - Klein meisje

,,We zijn afval dat op het festival gemaakt is aan het verzamelen, om daar vervolgens muziekinstrumenten mee te maken. Ook hebben we een oproep gedaan naar te festivalgangers toe om kapotte instrumenten die ze thuis hebben liggen mee te nemen, zodat we die een tweede leven kunnen geven. En met de gemaakte instrumenten creëren we dan weer een podium voor festivalgangers, zodat ze een soortgelijke ervaring kunnen hebben als de artiesten die optreden.”

Contrabas

Contrabas

Hoe zijn jullie op het idee gekomen?

,,Ha, dat is een levensverhaal!” Samantha en Jacob lachen geheimzinnig. Samantha vertelt: ”Wij zijn allebei apart begonnen op ons eigen pad. Ik heb afvalbeheer gedaan bij andere grote festivals in Nederland, en dat is ontwikkeld tot eigengemaakte afvalcontainers van afval voor afval! Jacob was bezig met een rondreizend museum.”

Als een geoliede machine neemt Jacob automatisch het verhaal over. ”Ik verzamelde houten wijnkistjes, en daarin konden mensen verhalen maken in de breedste zin van het woord, en dan gingen we op reis naar de volgende plek. En op een gegeven moment heb ik van die houten wijnkistjes weer instrumenten gemaakt met andere instrumentenmakers. En aan het eind bleef er een aantal mooie instrumenten over. Ik wilde graag spelen met muziek en afval en daarmee dingen uitproberen, en op festivals bleven Samantha en ik elkaar maar tegen komen. Vanuit daar is het gegroeid en is het project ontstaan!”

Hoe zijn de taken verdeeld?

,,Jacob is de muzikant, en Samantha is de ‘treasure hunter’; zij gaat het terrein over om al het afval te verzamelen. Er is wel veel voorbereiding voor nodig, want we moeten al veel afval van te voren verzamelen. Tijdens het opbouwen van het festival wordt er ‘gelukkig’ al veel afval geproduceerd; grote blikken van de catering en veel water flesjes bijvoorbeeld. En die kunnen wij weer goed gebruiken!”

Wat is jouw achtergrond, Jacob?

Viool

Viool

,,Ik ben eigenlijk professioneel violist van beroep en kom uit Australië, maar ik woon nu lekker in Nederland. Amsterdam is een hele boeiende plek. Toen ik voor het eerst naar Nederland kwam, kon ik nog woonruimte kraken en dingen maken van dingen die ik had gevonden. Dat vond ik heerlijk. In Australië was ik alleen maar concerten aan het voorbereiden, in de opera en bij balletvoorstellingen aan het spelen en optredens aan het geven. Maar die tijd heb ik gehad. Het kraken mag nu niet meer, maar die vrijheid zet ik nu voort door muziekinstrumenten te maken met alles wat ik vind.”

Wat is jouw favoriete zelfgemaakte instrument tot nu toe?

,,Ik ben gek op snaarinstrumenten. De cello en de viool vind ik heel mooi, en daarop geïnspireerd heb ik van Chinese afhaalbakjes een viool gemaakt. En dat is de mooiste creatie die ik in de afgelopen zes maanden gemaakt heb.”

Wat is jouw band met Leeuwarden?

,,Ik kom hier al een aantal jaren om concerten te spelen, laatst ook bij City Proms. Er is zeker een plek in Leeuwarden waar ik me kan ontwikkelen, en de mensen zijn hier echt open en fijn in vergelijking tot Amsterdam. Ze zijn heel betrokken. Dus ik ben blij in Leeuwarden.”

Wat is jouw toekomstwens?

,,Dit is de eerste keer dat het project zo groot aangepakt is, het is ons debuut! Voor de toekomst gaan we er zeker mee door, want het is een hele leuke manier van bezig zijn. Mijn wens is dat artiesten hier komen om op de gemaakte instrumenten te komen spelen, en dat er zo contact komt tussen de festivalbezoekers en de artiesten. Dat lijkt me geweldig!”