WTTV > De wereld verbeteren met urine

In Evenementen, Interviews by Redactie

Door Anne-Flore Muller
 Foto’s: Piter Hettinga

Kracht putten uit poep- en plaspraat, wie had gedacht dat dát zou kunnen. En een steentje bijdragen door middel van werken met urine, klinkt al helemaal als een vreemd verhaal. En toch schijnt het te kunnen, als ik de enthousiaste man die ik eerder aan de telefoon had geloven mag. De lucht van urine waait mijn neusgaten in, terwijl ik het stand in het DORP op het festival tegemoet loop. Grote installaties doemen op, en mijn interesse is gelijk gewekt. En nog voor ik mijn eerste vraag goed en wel gesteld heb, barst Osman Zafar los. “Het voelt zo goed om een steentje bij te dragen!”

Hoe is het project tot stand gekomen?PeePower - Closeup Pistank

,,Het is begonnen in 2012, toen was ik in Mozambique geweest voor Waterschap Friesland. Daar deed ik mijn afstudeerproject voor de opleiding Civiele Techniek aan de NHL in Leeuwarden. En de vraag was destijds of wij een oplossing hadden voor de problematische pitlatrines. Dat is een gat in de grond met een paar plankjes erop, waar de bevolking hun behoefte op doet tot het gat helemaal vol zit. Als het vol is, gooien ze zand erop, planten een bananenboom en gaan door naar het volgende gat.”

PeePower - Closeup PotjeWelk probleem kwam je tegen bij de pitlatrines?

,,In menselijke urine zit nitraat, en dat bereikt uiteindelijk het grondwater. En verderop wordt dat gewoon opgepompt om opgedronken te worden door de bevolking. Er mag maar 50 milligram nitraat per liter in drinkwater zitten, maar door de pitlatrines zit er in Mozambique wel 80 tot 120 milligram nitraat in het water!”

Wat was jouw oplossing voor het probleem?

,,Wij hebben een simpele plastic bak bedacht die je in de pitlatrine kunt plaatsen. De bak is 25 jaar bruikbaar, en hierin kunnen de uitwerpselen simpelweg in opgevangen worden. Maar toen diende het volgende probleem zich aan; namelijk wat doe je met de volle bak? En zo is het idee voor PeePower eigenlijk ontstaan.”

Wat houdt het project precies in?

,,We hebben een systeem gemaakt waarmee we de pitlatrine leeg zuigen, en die scheiden tussen poep en plas. Van poep kun je compost maken, en van urine struviet. Struviet is een fosfaat vervangende kunstmest die je voor landbouw kunt gebruiken. Een bedrijf in Zuid-Afrika heeft toen een speciaal toilet gebouwd, waar een scheiding tussen zit zodat de poep en plas meteen al gescheiden wordt. En beiden kunnen leeggezogen worden, zodat de stoffen weer gebruikt kunnen worden. Uit 1000 liter urine maken we 9 kilo struviet.

Vorig jaar heb ik het bedrijf SWS International ‘Sanitatie en Watermanagement Solution’ opgericht en dit is onze eerste installatie. Deze installatie is onder andere gefinancierd door gemeente Smallingerland (Drachten), en omdat die gemeente momenteel een project doet in Namibië, gaat onze installatie naar dat land toe. Daarna maken we nog een installatie, en die gaat natuurlijk naar Mozambique.”

Is ontwikkelingswerk iets wat je altijd aan het hart is gegaan?PeePower - Interview

,,Het is eigenlijk toevallig op mijn pad gekomen, omdat ik een afstudeerproject zocht en toevallig iemand tegenkwam die met dit project bezig was. Maar het voelt een beetje als een steentje bijdragen aan een betere wereld. Ik kom zelf ook uit een derde wereldland, namelijk Afghanistan. En miljonair zal ik hier niet mee worden, maar het voelt gewoon goed om iets terug te doen voor mensen die het niet zo goed hebben als wij in Nederland.”

PeePower - Totaal Tank en DixieHoe reageert de lokale bevolking?

,,Drie weken geleden was ik in Namibië, en ik zag na het plaatsen van de toiletten mensen die gewoon bijna gingen huilen. Want de mensen die daar wonen, doen hun behoeften nu buiten de wijk in de bosjes, maar daardoor worden heel veel vrouwen verkracht omdat ze alleen naar buiten gaan midden in de nacht. Zo was er een meisje die iedere nacht haar plas ophield omdat ze niet alleen naar buiten durfde te gaan, en die daardoor nierproblemen kreeg. En omdat ze geen geld had voor operaties is haar ene been scheefgegroeid. Dat ik die mensen kan helpen en dit kan voorkomen in de toekomst met onze toiletten, doet me ontzettend goed!”

Speelt in Afghanistan hetzelfde probleem?

,,Ja, maar daar zijn nu andere problemen die groter zijn dan de toiletten, namelijk de oorlog. En die oorlogssituatie laat het niet toe om daar naartoe te gaan en te werken aan nieuwe toiletten. Ik zou daar heel graag naartoe gaan, want ik heb de kennis en de mogelijkheden om ook daar toiletten te bouwen, maar ik wil mijn leven en dat van mijn teamleden niet in gevaar brengen. Mijn familie heeft het gelukkig goed, maar ik zou heel graag ook daar op een gegeven moment mijn toiletten kunnen plaatsen, want de behoefte daar is nog groter dan in de Afrikaanse landen.”

Hoe ben je in Leeuwarden terecht gekomen?

,,Ik ben vijftien jaar geleden naar Nederland gekomen. Daarvoor woonde ik in Harderwijk. Maar daar waren we alleen, en in Leeuwarden hadden we nog familieleden wonen. En Leeuwarden vind ik een fijne stad, waar ik naast dit werk ook nog een pizzeria run. Pizzaria Pulzano bij het Cambuur stadion is sinds 2009 van mij. Iemand wilde die pizzeria verkopen en ik was toentertijd op zoek naar een bijbaan, en dus heb ik die pizzazaak gekocht en die draait nu heel goed!”

Wat zijn jouw plannen voor de toekomst?

,,Ik zou het project graag willen uitbreiden met nog een tusseninstallatie, die alle stikstof uit de urine kan halen en daarnaast nog een tusseninstallatie plaatsen die de urine zo klaar maakt dat het gelijkt gedronken kan worden. Dat is mijn streven. En dan deze grote installatie steeds kleiner en compacter maken. We hebben deze eerste installatie in vier weken gebouwd. En ik denk dat we binnen een jaar de hele installatie hebben, dat is mijn doel!”