Verkooptips, marktplaats en een bruidsjurk

In Column, Inspiratie by Wieke Wiersma

Door Wieke Wiersma

Er is een kans dat u zaken in de kast heeft die u niet meer draagt. Omdat ze bijvoorbeeld niet meer passen. Of omdat u, ondanks mijn tips, spijtaankopen heeft uit de uitverkoop. Dat is extra zonde in verband met ‘ik zei het toch’, al snap ik best hoe het werkt, want waarom zou u mijn aanwijzingen klakkeloos volgen? Zelfs de apostelen waren kritisch. Nu wil ik mij absoluut niet met de gezalfde uit het Midden Oosten vergelijken – al hebben we wel hetzelfde idee van de ideale zomerlook; lederen sandalen met vele bandjes, wapperende haren en luchtige witte gewaden -, maar ik heb ook heus wel eens iets zinnigs te melden. Zo wil ik u vandaag graag wijzen op de mogelijkheid uw spijt om te zetten in liquide middelen.

Want wat te doen met spullen die u niet nodig heeft of niet meer draagt? Die moet u verkopen. Weggeven kan natuurlijk ook. Dat is prachtig en altruïstisch en ook heel goed voor het karma. Mocht het qua medemenselijk gedrag wel goed zitten, dan kunt u prima proberen keiharde knaken te krijgen voor uw afdankertjes. Dan kunt u namelijk weer nieuwe spullen kopen. U zult verbaasd zijn wat uw kleren nog kunnen opleveren. Wees niet sentimenteel. Wanneer iets een jaar ongedragen is zal u het vermoedelijk ook niet meer dragen. Er is namelijk een reden dat het maar in de kast blijft hangen, een zwangerschap of langdurige coma daargelaten. Niet te lang mijmeren heeft ook nog een reden, tenzij u echt mooie vintage verkoopt, geldt toch vaak; hoe nieuwer des te gewilder.

In Leeuwarden is een aantal initiatieven waar u een echte ‘ kraam’ kunt huren, zoals jouwmarktkraam.nl en mijnboutique.com, waar u een kraam of een kledingrek tot uw beschikking heeft en waar uw spullen verkocht worden. Behalve brengen en prijs bepalen, hoeft u verder niets te doen. Ik huur momenteel een kraam met vriendin H. Ideaal.

Marktplaats is ook een hele eenvoudige digitale oplossing. Een hele leuke ook, want u maakt er werkelijk van alles mee. Zo heb ik één van mijn liefste vriendinnen daar opgeduikeld. Dat klinkt wat ranzig, maar het was heus heel onschuldig; ik verkocht een riem van ons gezamenlijke lievelingsmerk en die kwam zij ophalen. En toen werden we dus vriendinnen. Dat mode een gezamenlijke hobby is zal u niet verbazen. Hoe vaak komt u nou iemand tegen met wie u dezelfde obsessies kunt delen? U roept nu natuurlijk: “nooit!” Nou. Dat klopt dus even helemaal niet. Want, lieve mensen, wat een gekken komt men tegen op Marktplaats. Nadat ik weer eens was afgevallen (ik kom evenredig vaak ook gewoon weer aan) verkocht ik te grote bh’s die nog zo goed als nieuw waren. Ik had gehoord dat je daar goed geld voor kon krijgen, als het de duurdere lingeriemerken betrof. Dat klopte ook. Maar ik kreeg ook gezellige telefoontjes (piepklein tipje: vul dus niet je nummer in als je besluit je ondergoed te verkopen) waarbij mannen zich voorstelden als marktonderzoekers die graag hele serieuze vragen wilden stellen over tepelgevoeligheid, de grootte van mijn billen en coiffure van mijn schaamhaar. En inderdaad, pas bij de laatste vraag wist ik zeker dat ik een hele vieze man aan de telefoon had. Ik blijk heel gevoelig te zijn voor de beloftes van tegoedbonnen, blijkt nu maar weer. Na die ervaring kan ik concluderen dat er veel mannen ondergoed voor hun vrouwen kopen en zo vreselijk begaan zijn met de juistheid van de cupmaat voor hun liefste dat ze graag foto’s zien van mijn borsten om die thuis even te vergelijken. Fantastisch, al die betrokkenheid.jurk

Na mijn eerste scheiding leek het me ook een heel goed idee om mijn trouwjurk te verkopen. Het zou therapeutisch werken om afstand te doen van zulke herinneringen, werd mij verteld. Men raadde mij aan om spullen in brand te zetten. Nu wilde ik best mijn ex bij een aansteker houden, maar dat scheen dan weer niet te mogen en écht niet dat ik die jurk zou verbranden. Een enorme wolk handgemaakt kant en tule, die in de etalage van het o zo luxe Harrods had gehangen, zoiets vernietigen leek me een misdaad tegen de menselijkheid, dus ik dacht dat andere mensen misschien blij zouden worden van mijn jurk. En toen werd ik dus opgelicht door een Nigeriaanse bende. Echt.

Met een vals bankafschrift als betalingsbewijs was mijn jurk al bijna op weg naar Berlijn. Ik heb nog steeds geen idee wat een internationale groep boeven nu precies met mijn jurk wilde en Interpol had geloof ik meer belangrijke zaken aan het hoofd dus het blijft een raadsel. Ongeveer eenzelfde soort raadsel als de adamsappel van de volgende potentiële koopster. Maar al snel bleek dat zij in een nogal life changing fase zat, ze was namelijk bezig met een transformatie tot vrouw. En zo zat zij, met haar vrouw aan de keukentafel. Ze waren getrouwd als man en vrouw en ze wilden nu opnieuw trouwen maar dan beiden in een trouwjurk. Mijn jurk. Dat vond ik bijzonder. En een goede reden om een hele hoop wijn te drinken bij het passen. Vonden zij ook. Dronken vrouwen vertellen een hele hoop en zo leerde ik dat het heel erg kwetsend is om te informeren naar de precieze status van de geslachtsoperaties. Dat zei ze gelukkig voordat ik dat aangeschoten toch ter berde zou brengen. Ik voel me nog steeds een hork als ik eraan denk. De koop ging niet door. Ze was namelijk zo’n 30 centimeter langer dan ik. Geen tule kon dat redden.

Ik heb uiteindelijk mijn trouwjurk gehouden. Ik ontdekte namelijk dat er niets zo helend werkte als zondagmiddagen beschonken in mijn jurk net te doen alsof ik Marie Antoinette was en te fantaseren over wie ik in de kerkers zou laten gooien. Een heel klein beetje sentimenteel zou ik dus wel blijven wanneer je de kast doorspeurt.

Nog even een paar praktische tips voor de online verkoop:

  •  Zet zoveel mogelijk spullen tegelijk te koop, met een duidelijke omschrijving van de maat en pasvorm. Vrouwen zijn erg gevoelig voor uitleg, mijn ervaring is dat hoe meer je beschrijft, hoe sneller je verkoopt. Een groter aanbod is handig omdat er vaak gekeken wordt bij wat je nog meer verkoopt en zo bereik je meer mensen. Opschrijven wat iets gekost heeft werkt ook. Vrouwen zijn dol op koopjes.
  • Voor de foto: strijk je spullen, en zorg ervoor dat er geen asbak en/of natte hond te zien is naast jouw wollen truien. Want dat is vies. Ook al meen je zelf van niet. Ooit zette ik trouwens per ongeluk een foto van vriend B erop. Toen ontdekte ik dat vrouwen ook viespeuken zijn.
  • Wees heel bereikbaar tijdens Studio Sport of andere sportwedstrijden. Het zal wel heel rolbevestigend zijn maar mijn ervaring is dat vrouwen zich vervelen en dan geld uitgeven. Dus meteen reageren.
  • Heb je tassen en kleding die echt waardevol zijn? Het kan dan de moeite waard zijn om je spullen te verkopen via designer-vintage.com. De mensen achter de site adviseren over prijzen, garanderen echtheid en omdat de bezoekers van de site veelal serieus op zoek zijn naar bepaalde merken is de kans groot dat je een mooi bedrag voor je spullen krijgt. En bewaar altijd de bonnen, hoezen en certificaten van echtheid. En laat die ook zien bij je advertenties.
  • Ben je zelf op jacht? Spel in de zoekopdracht eens opzettelijk fout. Er staan regelmatig spelfouten in de namen van de merken en die advertenties blijven dan onopgemerkt. Zo kun je echt nog hele leuke dingen vinden. Viktor en Rolf bijvoorbeeld, waar Victor en Rolf van gemaakt is of Stela McCartney, et cetera.
  • Ten slotte, een hele idiote tip wellicht, maar: doe aardig. Mails met teksten als: ‘Hoi. Ik wil de jurk voor 30. Oke? Graag vandaag versturen’ maken meestal niet dat iemand jou een koopje gunt.