Wauw! Fries Museum verwelkomt 100.000ste bezoeker van Alma-Tadema

In Actueel, Kunst & Cultuur by Redactie

Het Fries Museum ontving vandaag de 100.000ste bezoeker voor de tentoonstelling Alma-Tadema, klassieke verleiding. Nog niet eerder bezochten zoveel mensen het museum in zo’n korte tijd. Hetty Terpstra en Swan Sytsema uit Delfzijl werden met een bloemetje en een presentje verwelkomd door museumdirecteur Kris Callens. De vriendinnen kwamen speciaal voor Alma-Tadema naar Leeuwarden. “We doen wel vaker leuke dingen samen en we zijn zeer benieuwd naar de tentoonstelling”, aldus Swan Sytsema. Bezoekers zijn zeer enthousiast en de expositie wordt met gemiddeld een 8.6 enorm hoog gewaardeerd. De tentoonstelling opende 1 oktober 2016 en is nog te zien tot en met 7 februari 2017.

alma_tadema_100000_bezoeker_9

Hetty Terpstra en Swan Sytsema. Foto: Erikjan Koopmans

Nog niet eerder bezochten zoveel mensen het museum in zo’n korte tijd. Uit publieksonderzoek blijkt dat bezoekers de tentoonstelling gemiddeld met een 8.6 beoordelen – de hoogste score voor een tentoonstelling van het museum tot nu toe. 94% van de museumbezoekers kwam speciaal voor de Alma-Tadematentoonstelling. Bezoekers komen uit heel Nederland: 80% van de Nederlandse bezoekers komt van buiten Friesland.

Sir Lawrence Alma-Tadema is van een van de meest succesvolle schilders van de 19de eeuw. Tijdens zijn leven wordt hij wereldberoemd met zijn werk. Alma-Tadema neemt de kijker mee naar alledaagse scenes uit de klassieke oudheid en brengt deze tijd, als eerste, echt tot leven. Zijn beelden zijn zo herkenbaar en overtuigend, dat regisseurs al meer dan een eeuw zijn werken gebruiken als blauwdruk voor historische spektakelfilms. Het Fries Museum haalde voor Alma-Tadema, klassieke verleiding meer dan 80 topschilderijen uit heel de wereld naar Leeuwarden. Deze werken vertellen samen met persoonlijke voorwerpen en filmfragmenten over zijn weg naar roem en hoe hij ons beeld van de oudheid blijvend heeft bepaald. Alma-Tadema, klassieke verleiding is de grootste tentoonstelling gewijd aan zijn oeuvre in de afgelopen honderd jaar. 

Nog niet geweest? Lees hier het artikel van Amarins Jansma over de tentoonstelling!