Wat gebeurt er als je springt?

In Films, Interviews, Kunst & Cultuur by Keimpe Huging

Door Keimpe Huging

Naast het schrijven van filmrecensies, nodig ik zo nu en dan een filmmaker uit om wat te vertellen over zijn/haar motivatie en ambities. En natuurlijk over het laatste filmproject! Deze keer ging ik het gesprek aan met Tim Zweistra. Tim is student aan de Academie van Popcultuur en maakte voor zijn laatste punten een afstudeerfilm.

Wat gebeurt er als je springt?

Wat gebeurt er als je springt? is een drama met komische ondertoon. De cynische Willem (Arnold Dijkstra) zoekt samen met zijn assistent Ellen (Claire Schuyffel) de geschikte kandidaat voor ‘het zwaarste beroep in de wereld’. Willem komt er na enkele sollicitatiegesprekken achter dat dit moeilijker is dan hij dacht. Dit drijft hem langzaam tot wanhoop.

De afstudeerfilm is de tweede film die Tim heeft geregisseerd en is geschreven door Bram van Dam, Jan Martien Dekker, Jonathan Sipkema en Tim zelf. De inspiratie komt gedeeltelijk van een korte sketch uit de New York Times: What is a photocopier? Daarnaast zijn er invloeden van verschillende filmstijlen, zoals die van Wes Anderson, Stanley Kubrick en David Fincher. Denk hierbij aan symmetrische shots en rustige cameravoering.

Kerk

Op papier was het script 13 pagina’s lang. In de filmwereld betekent dit dat de film ongeveer 13 minuten zou duren (1 pagina = 1 minuut), maar het werden er toch 22. Dit kwam volgens Tim voornamelijk door scènes waarin niet gesproken werd. Dit alles om een rust te creëren voor de kijker. De film is opgenomen in drie dagen (wat ik erg knap vind voor een productie van 22 minuten) en het team had aardig wat vrijheid. Ik vroeg of dat niet tot discussies leidde, al die vrijheid. “Natuurlijk waren er wel wat discussies, maar allemaal ten behoeve van het eindresultaat. We streven een gezamenlijk doel na, namelijk het tot stand brengen van een goede film.” Het was juist deze vrijheid, die ervoor zorgde dat Tim zich vooral op het verhaal en zijn acteurs kon concentreren. Met als resultaat een goede, geslaagde film met een twist.

onset

Veelzijdige filmmaker

Voordat Tim aan deze film werkte, maakte hij videoclips voor onder andere BlackboxRed en Heksenhamer, daarnaast heeft hij zich ook gestort op animatie. Deze filmmaker stort zich blijkbaar graag op alle aspecten van film!

Tim is overigens ook onderdeel van een filmcollectief genaamd Kokosnoten. Waar kennen we die naam ook alweer van? Precies. De films ‘Bodem’ en ‘Ritus’. Beide films hebben een prijs gekregen voor ‘Beste film’ bij het 48Hour Film Project, waarvan de laatste ook te zien is geweest op het filmfestival in Cannes!  Het collectief begint al een aardige reputatie op te bouwen en wil dit jaar nog drie films maken. We komen ze in oktober tegen bij het jaarlijkse 48Hour Film Project en ondertussen wordt Tim zijn eindfilm natuurlijk ingestuurd naar de nodige filmfestivals.


Wil je meer weten over Tim Zweistra of op de hoogte blijven van de ontwikkelingen omtrent zijn afstudeerfilm? Check de website.

http://www.watgebeurteralsjespringt.nl/