Waarom we ons ieder jaar weer dingen voornemen

In Column by Angelique van der VeenLeave a Comment

‘Dit jaar ga ik echt meer sporten.’

‘In 2018 is het afgelopen! Ik ga minstens vijf kilo afvallen.’

‘Peukje doen?’ ‘Nee, ik ben gestopt op 1 januari. Goede voornemens he.’

Komt je bekend voor? Dat kan kloppen, 80% van de Nederlanders heeft goede voornemens voor het nieuwe jaar. Jammer genoeg halen de meeste voornemens het einde van de maand niet eens en uiteindelijk houdt maar 10 tot 20% van de mensen het hele jaar vol wat zij zich op 1 januari zo vurig hebben voorgenomen. De reden hiervan is dat we vaak alleen een motivatie hebben om iets (niet) meer te willen, maar geen plan over hoe we dat gaan bereiken. Als we een voornemen willen laten slagen moeten we een plan maken en een concreet, haalbaar doel stellen. Ook moeten we geduld hebben en doorzettingsvermogen. Als het ons lukt om een goede gewoonte twee tot drie maanden vol te houden, dan is de kans groot dat het ons definitief lukt. En meestal is dat dus niet het geval.

Als onze goede voornemens eigenlijk bij voorbaat al mislukt zijn, waarom nemen we ons dan eigenlijk dingen voor?

Het is ‘gewoon’ traditie

Voor de oorsprong van goede voornemens moeten we even in de teletijdmachine van professor Barabas stappen, want de basis hiervoor is namelijk al 4000 jaar voor Christus gelegd. De Babyloniërs beloofden hun goden aan het begin van het nieuwe jaar om hun schulden af te betalen en geleende spullen terug te brengen. Zo’n 2000 jaar later, om precies te zijn in 46 voor Christus, brachten de Romeinen offers aan de god Janus en deden zij hem beloftes. Deze gewoonte zette door in de middeleeuwen, toen ridders aan het begin van het nieuwe jaar beloofden hoffelijk te zijn. Ze moesten daarbij wel een pauw aanraken. Gelukkig kunnen wij volstaan met het aanraken van een oliebol en een glaasje champagne.

Na meer dan 4000 jaar kunnen we de gewoonte om goede voornemens te maken maar niet loslaten. Het nieuwe jaar is een ideaal moment om symbolisch met een schone lei te beginnen. De jaarwisseling is een niet te missen punt op de kalender en het einde van het jaar nodigt uit tot het opmaken van de balans: wat is goed en wat kan beter? Mensen hebben nu eenmaal dromen en idealen en we denken dat we iets kunnen verbeteren aan ons leven. We willen ook dingen verbeteren. Als we geen goede voornemens meer zouden maken, zouden we eigenlijk toegeven dat er aan onze levens niets meer te verbeteren valt terwijl we toch over veel dingen niet tevreden zijn. Die gedachte is misschien moeilijker te accepteren dan weer een mislukt goed voornemen. En we zijn er natuurlijk ook aan gewend geraakt. Het is heel normaal om één of meer goede voornemens te hebben voor 1 januari. Sterker nog: je bent behoorlijk in de minderheid als je geen goede voornemens maakt.

Doe ook niet alles tegelijk

Als je serieus wilt proberen dit jaar niet meer elke avond een fles wijn soldaat te maken maar in plaats daarvan een uur te gaan sporten, heb ik wat tips voor je. Ten eerste: niet doen. Niet allebei tegelijk in ieder geval. Je kunt je goede voornemens beter spreiden over het jaar, anders moet je brein zich focussen op te veel dingen tegelijk en daar houdt het niet van. Dus eerst minder gaan drinken en dan meer gaan sporten. Niet andersom natuurlijk, anders sta je straks elke dag toetie-lallie op de loopband. Dat levert wel leuke filmpjes op voor Youtube, maar je hebt er verder niks aan. Stel verder een concreet doel en maak een plan hoe je dit doel gaat bereiken. Vertel andere mensen wat je voornemen is en probeer een groepje te vormen van mensen met hetzelfde voornemen. De groepsdruk die dan ontstaat kan ervoor zorgen dat je het langer volhoudt omdat we niet graag afgaan ten opzichte van ander mensen. Ook moet je – en nu komen de mooiste tips – jezelf regelmatig belonen en genoeg slaap pakken. Te weinig slaap is namelijk slecht voor je wilskracht. Dus als je weer eens al Netflixend in slaap valt, kun je gewoon zeggen dat je aan je wilskracht aan het werken bent.

Ach, goede voornemens. We kunnen niet zonder. Mocht jouw goede voornemen de komende weken sneuvelen, net zoals dat van 800.000 andere Nederlanders, maak je dan niet druk (niet druk maken is trouwens de nummer twee in de top drie van goede voornemens). Deskundigen zeggen dat augustus of september eigenlijk veel betere maanden zijn om een goed voornemen uit te voeren. Als je terugkomt van vakantie moet je weer wennen aan een bepaalde routine en dat is het perfecte moment om een goede gewoonte aan te leren of een slechte gewoonte af te leren. Over zeven maanden heb je dus gewoon weer een nieuwe kans!

ANGELIQUE VAN DER VEEN