Waar was jij vandaag, 20 jaar geleden?

In Column by Pietrick Veenstra

Door Pietrick Veenstra

Bij grote gebeurtenissen in de wereld krijg je vaak die vraag. Een vraag die steeds minder impact krijgt naarmate er meer grote gebeurtenissen zijn. Na 9/11 worden we steeds vaker opgeschrikt door aanslagen in Europa, de impact op je eigen persoon steeds lager; we raken wat afgestompt. Vandaag stel ik je wel deze vraag: waar was jij op 4 januari 1997?

Vandaag is het 20 jaar geleden dat de laatste Elfstedentocht werd verreden. Het grootste, mooiste, sportieve, culturele evenement van Fryslân. Manmoedig, heldhaftig, 200 kilometer op de schaats. Ik ben ervan overtuigd dat een aantal topschaatsers het EK in Thialf direct zou laten schieten als dé Tocht der Tochten zou worden gereden.

Waar was jij? Zat je ’s ochtends heel vroeg in je pyjama voor de buis? Of stond je, nog feestend, met zakflesje Sonnema of Joustra bij de start? Dat hangt een beetje af van je leeftijd en leefstijl natuurlijk.

Elfstedenkoorts. Het begon bij mij in 1997 echt op 1 januari. Ik werd gebeld door een studiegenoot, we moesten wat doen als die tocht kwam met de gezamenlijke studentenverenigingen. In plaats van de reguliere nieuwjaarsdingen kwamen we in IBOS-verband bij elkaar. Hoe stamp je in 72 uur een activiteit uit de grond, hoe dan?

Het lukte: de nacht voor de Elfstedentocht was het één groot feest in de stad. De studentenverenigingen waren actief op het pleintje bij de Harmonie. Wat was het gaaf om binnen een 72 uur op zoek te gaan naar bands, warmtekanonnen en wat al niet meer. We waren niet enigen zoals jullie zullen begrijpen, een echt heul actueel draaiboek was er ook niet meer sinds de vorige edities van 1986.  In 1985 en 1986 zat ik ook nog met natte haartjes bij heit en mem op de bank naar de beeldbuis te kijken om daarna bij Bartlehiem iedereen aan te moedigen.

Hossend en dansend door de stad. De politie dirigeerde vrolijk het koor, welke spontaan was ontstaan, op de trappen van het Gerechtsgebouw. “Hulzebosch, Hulzebosch, Erik Hulzebosch…” Tijdens deze dagen zijn we allemaal Fries, ook al ben je een rasechte Liwwadder en moet je niks van dat taaltje hebben. Leeuwarden is dan écht de hoofdstad vanFryslân!

Iedereen was vrolijk, alle kroegen tot de nok toe vol en aan het eind van de nacht een absoluut gebrek aan beerenburg. Dat werd namelijk per fles verkocht. In De Babbel, dat is nu De Rus, toch nog naar binnen, want vaste gast en waar nodig konden we bijspringen. Verkleumd en ontzettend moe van 72 uur hard werken en feesten gingen mijn vriend en ik even weg. Bij zijn broer thuis opwarmen en een tukkie doen… Het was niet de bedoeling, maar tegen de tijd dat wij weer wakker werden kwam die spruitjesboer Henk Angenent, met in het kielzog Erik Hulzebosch in die spannende finale over de Bonkefeart, al over de finish.

Nu we met z’n allen een beetje murw lijken te worden van de aanslagen in Europa en Nederland daardoor dreigt te verzuilen; wat zou het mooi zijn als we weer eens een Elfstedentocht hebben. Dat zou de Fryske mienskip in optima forma zijn. Daar hoeven we niet mee te wachten tot 2018, wat mij betreft mag het deze winter al! Helaas hebben we de weergoden niet in onze macht.

Maar zeg eens: waar was jij op 4 januari 1997?