VVD-meisje op metalfestival Into the Grave

In Evenementen, Sfeerverslagen by Pietrick Veenstra

Door Pietrick Veenstra

Afgelopen weekend was ik vrijwilliger op metalfestival Into the Grave. Vrijdagmiddag begon ik het weekend op de camping. Maar toen vrijdagavond de meeste tentjes stonden en de festivalgangers naar het Oldehoofsterkerkhof waren vertrokken, stapte ik ook op de fiets. Ik wilde Airbourne en SLAYER zeker niet missen! Het was snoeihard, luid en vooral genieten! Dat gold voor mij onder de Oldehove althans, sommige stadsgenoten waren er wat minder blij mee. Dat kun je niet gemist hebben op social media en het nieuws.

Ruwe bolster, blanke pit

Into the Grave aan de voet van de mooie, scheve Oldehove in Leeuwarden. Rammende gitaren, strakke drums en grunting men. Op het eerste gezicht lijkt dat misschien wat agressief, ik geef het toe. Zwarte kleding, heftige prints op de T-shirts, tattoos, veel (en nog meer) bier, plus de daarbij behorende buiken. Maar, jeetje, wat een goede sfeer op het Oldehoofsterkerkhof! Niets, niks niet agressief. Fatsoenlijker dan deze dames en heren heb ik het weinig meegemaakt. Iets met ruwe bolsters, blanke pitten én ongefundeerde vooroordelen.

13996119_1513001262059110_2440754519563061339_o
Over vooroordelen gesproken… “Hé Piet! Wat doe jij hier?!” of “Jij? Serieus… Hou jij van deze muziek?” Dat heb ik vaak gehoord. De verrassing, het onverwachte, een vooroordeel of toch het denken in hokjes… Ja, ik ben een VVD-meisje, draag graag nette of, wat jij wil, truttige jurkjes en colberts enzo. Maar ik houd van muziek! Middle of the road ligt me prima in het gehoor en ik luister ook klassiek. Daarnaast blijf ik altijd ‘gewoon’ het meisje uit Hallum, waar hardrock en heavy metal zo’n beetje de norm was.

Handen uit de mouwen

Backstage en tijdens de diensten sprak ik andere vrijwilligers. Even horen wat hun motivatie is. Ik hoor veel in de strekking van: “Ik ken Paul (festivaldirecteur red.) al jaren, is een vriend van me, dus hij heeft me er zo’n beetje ingerommeld.” Als mensen bij de zesde editie weer (nog steeds) de handen uit de mouwen willen steken, gaat er iets goed. Het lijkt dan vooral een goed weekend als vrienden onder elkaar.
Een dame uit het zuiden des lands had een totaal andere motivatie. Ze was eerder al vrijwilliger geweest bij Dynamo Metal Fest en nu in Leeuwarden. Ze vertelde me dat ze na lange tijd weer alleen is. Ze wilde graag alleen op vakantie, maar durfde dat nog niet helemaal. Dus eerst maar een weekend in haar uppie naar Leeuwarden. Ontdekken hoe het haar zou bevallen. Hoe ze het heeft gehad in ons mooie Leeuwarden? Ik heb het helaas niet meer kunnen vragen, we hebben later alleen nog even naar elkaar gezwaaid.

13975497_1257200024292399_2640694430223033718_o
Natuurlijk hoor ik ook vaak dat gratis naar een festival kunnen best een belangrijke reden is. Maar het leukste, zegt bijna iedereen, is dat je nieuwe mensen leert kennen. Een verbindende factor heb je al. Je hebt óf iets met de muziek, óf je bent graag bezig en helpt vrienden en bekenden. Welk probleem er op zo’n festival ook ontstaat, je helpt elkaar en zoekt de oplossing. Achteraf drink je een biertje en het is oké.

Vrijwilligerswerk verruimt

Vrijwilligerswerk is de ander, maar ook jezelf de ruimte geven. De ruimte om te ervaren en te ontdekken dat niet iedereen dezelfde denkbeelden, arbeidsethos en talenten heeft. Je referentiekader wordt verruimd. Wees niet verrast als je een bekende op een onverwachte plek tegenkomt. Als het voor jou onverwacht is, dan was het ‘hokje’ waar je die persoon in hebt geplaatst waarschijnlijk te klein. Wil je zelf je eigen wereld wat groter maken, dan geef ik de tip om eens vrijwilligerswerk te gaan doen buiten je ‘comfort zone’. Je zult elke keer verrast zijn, nieuwe mensen leren kennen en vooral lol hebben.

Ikzelf heb me dan ook uitstekend vermaakt bij Into the Grave. Ik ben erachter gekomen dat het Finse Korpiklaani vooral op m’n lachspieren werkte. De combinatie van metal en folk… Niet mijn ding, maar wel vrolijk. Persoonlijk was Airbourne deze editie mijn absolute favoriet. En Kreator was een waardige afsluiter voor de zaterdag. Vuur, confetti en een strakke set vol vaart: een vette show dus. Echt een afsluiter die zei: “Let me see some horns! See you again next year!”.


Als je zin hebt om vrijwilliger te worden, kan je je nog aanmelden voor CityRock. Dit festival is op 2 en 3 september, met o.a. John Coffey, De Staat, Uriah Heep en Vandenberg’s Moonkings. Lokale helden zijn hier Abdomen en De Hûnekop.  Aanmelden kan door een mailtje te sturen naar Esmee Kruidhof via de site www.cityrockleeuwarden.nl