Goedkoper uitgaan? 5 tips!

In Uittips by Redactie

Er zijn veel leuke dingen in de stad te doen, van een optreden in Neushoorn, een mooie voorstelling in Stadsschouwburg De Harmonie tot die ene film met lovende recensies in Slieker. Maar met een beperkt budget is het een kwestie van keuzes, hoe gráág je ook die ene artiest of film wil zien. Kan het ook goedkoper? We duiken er eens even in. Hier 5 tips voor een goedkoper avondje uit!

1. Cultuurpassen

Hoewel met enige voorwaarden, kan je al gauw je slag slaan met één van de cultuurpassen die in omloop zijn. Zo heb je bijvoorbeeld:

    • De Culturecard: ben je tussen de 12 en 25 jaar oud, eat your heart out! Voor slechts €5,- per jaar krijg je 50% korting op je ticket bij Neushoorn, bij Stadsschouwburg De Harmonie betaal je €10,- tot €15,- per voorstelling (kan al gauw €15,- schelen) of ga naar Slieker voor slechts €5,- per film.
    • De CJP-Pas: geen onbekende in het culturele circuit. Ben je niet ouder dan 30 jaar, kan je deze pas voor €17,50 per jaar aanschaffen en je krijgt er nog een reep Tony Chocolonely bij. Da’s mazzel! Ga naar Neushoorn met 25% korting of boek je WTTV-ticket minus €10,-. Check de site voor meer kortingen bij onder andere Leeuwarder bioscopen en musea. Het is een landelijke pas, dus ook voor een dagje Rijksmuseum (50% korting!) of een festival als Best Kept Secret kan je voor minder uit.
    • Nieuwer dan nieuw is de Ckaart, deze cultuurpas is vanaf 3 maart 2016 te bemachtigen en ten opzichte van de andere passen niet leeftijdsgebonden. De pas kost slechts €14,90 per jaar. De aanbiedingen die erop staan zijn landelijk, maar in Leeuwarden, Friesland nog niet vertegenwoordigd. Tip voor de ideeënbussen van culturele organisaties! Wat staat er vooralsnog wél op? Korting bij de Beurs van Berlage in Amsterdam, toffe tijdschriften of bijvoorbeeld een artistiek 5-gangendiner met wijnarrangement (!), koffie, water of thee in het Rotterdamse restaurant de Harmonie voor maar -afhankelijk van je portemonnee- €80,- p.p.

2. Check op websites van podia

Soms hebben culturele organisaties zelf al een kortingstarief voor bepaalde doelgroepen. Neem bijvoorbeeld het Noord Nederlands Orkest wanneer ze optreedt in Stadsschouwburg de Harmonie: ben je niet ouder dan 29 jaar, betaal je in plaats van €35,- maar €13,50 inclusief garderobe en pauzedrankje. Of neem de sowieso al toegankelijke ticketprijs van Podium Asteriks, met in de programmering kwalitatieve en upcoming bands waar je slechts €5,- voor betaalt. Denk ook aan huiskamerconcerten, waar vaak een ‘pay what you want‘-structuur is. Zo kan je naar draagkracht van een tof optreden genieten.

3. Wees voorzichtig met de muntjes

Je kent het vast: een aantal podia laat je betalen met muntjes in plaats van knaken en dan wil je je drankconsumptie wel eens verkeerd inschatten. Voor je het weet ben je weer thuis met een achttal muntjes nog over in je zak, terwijl je toch maar één keer in de zoveel tijd naar die gelegenheid gaat. Haal van tevoren liever te weinig muntjes dan teveel: je kan altijd bijhalen. Nog altijd beter dan je aan het eind van de avond nog tegen een liter bier te heisteren, omdat je het anders zo zonde vindt.

money2

4. Pin van tevoren

Ga je na een film of optreden nog ergens wat drinken met je vrienden, dan wil het wel eens voorkomen dat je in de joligheid van het moment al drie rondjes hebt gegeven en de bittergarnituur hebt besteld, om de volgende dag met gebeten lip je banksaldo te aanschouwen. Als je van tevoren pint – en liever nog je pinpas thuislaat – voorkom je excessen en stel je jezelf een duidelijk limiet. Voor de wijnliefhebbers onder ons: kijk eerst zelf even op de kaart. Wanneer de bediening je vraagt of je een Spaanse Rioja wil of een Chileense Chardonnay, klinkt de één wellicht aantrekkelijker dan de ander, maar het prijsverschil kan aan het eind van de avond minder sexy zijn.robert-pattinson-im-broke-no-money-gif

 

5. Schaam u niet, lieve mensen

Het zijn nu eenmaal krappe tijden en menigeen moet wel eens op een financieel dieet. Kans dreigt dat je je wat geïsoleerd kan voelen, omdat vrienden en kennissen wat makkelijker buiten de deur eten of op stap gaan. Schaam je niet en geef gewoon aan dat je het wat rustig aan moet doen. Overigens is er ook niets mis mee om spontaan vrienden uit te nodigen thuis om met kaarslicht en een LIDL-wijntje een potje scrabble te spelen of samen te eten tegen een kleine bijdrage van iedereen.


Dit artikel is samengesteld met behulp van Ankie Horjus, budgetcoach in Leeuwarden voor zowel particulieren als bedrijven. Kan je wel wat inzicht gebruiken in je uitgavenpatroon? Op persoonlijke en integere wijze geeft ze je tips & tricks om te zorgen dat je aan het eind van de maand niet op bruine bonen hoeft te leven. Meer info? Check hier haar website!