Vikingen en rode slipjes op Freeze Festival

Amarins Jansma Beleven, Sfeerverslagen

Door Amarins Jansma & Esther Kloosterman
image2 

Afgelopen weekend begon onze ontgroening van het Freeze Festival. Na jarenlang twijfelen of er niet heen kunnen gaan, bezochten we dit jaar eindelijk het festival. Met de 20e editie van het festival was het extra speciaal, op een nieuwe locatie en 2 dagen langer. We krabden beiden achter onze oren en stelden elkaar de vraag: waarom nu pas? Waarom zijn we nog nooit bij dit toffe evenement geweest? Dit is waarom Freeze zo de moeite waard was:

Met veel enthousiasme en een rode wijn achter onze kiezen liepen wij richting Neushoorn, de nieuwe locatie. Het poppodium vulde zich langzaam met verschillende muziekliefhebbers. Het eerste muzikale hoogtepunt begon al vroeg op de avond met Baldrs Draumar, gekleed in hun Vikingmantels en spelend op hun zelfgemaakte instrumenten vertegenwoordigden zij het Friese volk. Het meest fascinerende waren nog wel hun fans die alle liederen luidkeels mee konden zingen. Met hun akoestische set was het een bijzonder aanzien bij deze Friestalige folkmetalband.

Tussen de programmering door werden de Friese popawards uitgereikt. Prijzen als beste nieuwkomer, Video Award en de Bernleff Priis werden door verschillende personen uitgereikt. De felbegeerde Friese Popprijs 2016  ging uiteindelijk naar, de voor ons onbekende, Da Mouth of Madness. Daarbij werd het beste moment door de burgemeester van Westellingerwerf gestolen, toen hij abrupt de speech van Da Mouth beëindigde, omdat deze volgens meneer de burgemeester te uitgebreid was.

image3

Terugblikkend op de vrijdagavond waren we verrast door de hoeveelheid talenten die het noorden te brengen heeft. Zoals Tolls met zijn indringende lage stemgeluid en O,kutjes met een show waarbij de slipjes je om de oren vlogen. Deze twee acts die zo van elkaar verschillen, weerspiegelden de variatie aan muziek tijdens het festival. En dan nog Mr. Wallace die de hele zaal deed dansen met hun skageluid. Door de energie van frontvrouw Renske kon je niks anders dan enthousiast zijn en meebewegen.

Het fijne van de vrijdagavond was dat de programmering op elkaar aansloot. Bijna geen enkele act overlapte een andere, zodat we niks hoefden te missen. Lopend van de ene naar de andere zaal met de plaatjes van DJ Jelleclaw op de achtergrond, hing er in het hele pand een gemoedelijke sfeer. Na de nodige biertjes sloten we de avond af en gingen we vredig en voldaan naar huis.

De tweede avond bestond uit een veel uitgebreider programma met wederom een divers aanbod aan muziek. Je kon duidelijk merken dat er veel meer publiek was en daar was goed op ingespeeld door een extra zaal in te zetten.

Verrassend was de Rotterdamse band De Likt. Jordy Dijkshoorn ging er volledig voor: al springend over het podium met een ontzettend bezweet hoofd bracht hij zijn teksten vol passie. Na een aantal keer crowdsurfen ontdeed hij zichzelf van zijn kleding, waarna hij verder ging in zijn rode lakleren slipje. Door zijn enthousiasme kreeg hij de hele zaal mee. Teleurstellend was Le Le Radio. Van tevoren wisten wij niet zo goed wat wij ons hierbij moesten voorstellen, maar we hadden op zijn minst een rappende Pepijn verwacht. Dat hij alleen met een metgezel plaatjes ging draaien zonder enige interactie met het publiek was jammer.

Helaas kon je goed merken dat het geen uitverkochte editie was. Regelmatig trof je halflege zalen aan. Het feest ging ook niet zo lang door, het werd gaandeweg de avond steeds leger in Neushoorn waardoor de sfeer ook langzamerhand weg ging. Jammer, want het Freeze Festival is zeker de moeite waard om te bezoeken en geschikt om door te feesten tot in de latere uurtjes.