Hoe je invloed hebt op de man/vrouw verhouding in de Tweede Kamer

In Actueel by Elke Verwoerd

 Door Elke Verwoerd

Wie krijgt jouw voorkeurstem? 15 maart 2017 mogen we weer onze stem uitbrengen. Verkiezingen voor de Tweede Kamer: één grote dans om die 150 blauwe stoelen in Den Haag. Is het je al eens opgevallen dat er veel pakken en stropdassen in die kamer rondrennen? Bij het eerste debat vorige week stonden er acht mannen tegenover elkaar. Waar zijn toch die vrouwen?

Man, man, man, man

Van de 17 fracties in de Tweede Kamer hebben er maar 3 een vrouwelijke fractievoorzitter. Van de 150 kamerleden zijn er 57 vrouw, dat is 38%. Als we naar de rest van Europa kijken dan lopen we niet heel erg uit de pas. Bij de Belgen betreft het 39% vrouwen, Denemarken en Duitsland houden het op 37% dames. Frankrijk en Groot Brittannië lopen wat op ons achter met respectievelijk 26% en 30%. Maar er is nooit sprake geweest van 50% of zelfs een meerderheid van vrouwen in deze regeringen. Tijd voor verandering, vindt de organisatie van het burgerinitiatief “Stem op een Vrouw”, die bestaat uit mannen en vrouwen van allerlei politieke kleuren met één ding gemeen: een gedeelde zorg over de huidige ongelijke representatie.Het aantal vrouwen in de politiek stagneert en blijft de afgelopen jaren hangen tussen de 35% en 40%. Hoe kunnen we zelf invloed hebben op een gelijk aandeel mannen en vrouwen in de Tweede Kamer?

Stem op een vrouw

Iris Bos (22) is één van de initiatiefnemers. Ze is ook wel bekend om haar werk bij Podium Asteriks en Welcome to the Village en heeft op z’n zachtst gezegd wel wat met politiek. Bij de Amerikaanse verkiezingen was ze in de staat Iowa om de campagne van Hillary Clinton te ondersteunen. Ze weet in ieder geval hoe het is om campagne te voeren en ook nog voor een vrouwelijke kandidaat.

Hoe kan het dat er zo weinig vrouwen worden verkozen? Iris: “Er zijn verschillende verklaringen te bedenken waarom er minder vrouwen op de kieslijsten staan. Zo blijkt uit onderzoek dat vrouwen eerder geneigd zijn om de politiek in te gaan wanneer ze vrouwelijke leiders hebben. In de huidige Nederlandse politiek hebben slechts drie van de 17 (!) fracties een vrouwelijke fractievoorzitter. Ook een vrouwelijke minister-president hebben wij nog niet gekend.

Wanneer we dit jaar meer vrouwen in de kamer stemmen, kunnen zij een motivatie zijn voor meer vrouwen om politiek actief te worden. Ook blijkt uit onderzoek dat vrouwen evenveel kansen hebben als mannen om verkozen te worden. Echter werkt de manier waarop media vrouwen afschilderen – met een focus op uiterlijkheden – afschrikwekkend op vrouwen. Daarnaast schatten vrouwen de risico’s en de nadelen van een politieke carrière zwaarder in, en stellen ze zich meer bescheiden op.

Vrouwen voelen zich dan minder snel een geschikte kandidaat. Dit geldt voor zowel de politiek als bijvoorbeeld het bedrijfsleven. Bij een sollicitatie hoeft de man zich maar voor zestig procent geschikt te voelen om te reageren op een vacature. Daartegenover staat de vrouw, die voor maar liefst negentig procent zeker wil weten dat ze geschikt is voor de baan. De vrouw is dus over het algemeen wat meer zelfbewust. In de Tweede Kamer werkt dit net zo.”

“Je stemt toch niet op een vrouw omdat ze vrouw is”

Een veel gehoorde – en heel politiek correcte – stelling is dat je op iemand moet stemmen om zijn of haar capaciteiten, niet om het geslacht. De paradox is echter dat met slechts één vrouwelijke lijsttrekker de media gedomineerd worden door mannelijke politici, mannen krijgen dus automatisch veel meer aandacht. En als je kijkt naar de verhouding mannen en vrouwen en ervan uitgaande dat beide groepen over evenveel kwaliteiten beschikken, dan zou je verwachten dat er wel meer vrouwelijke lijsttrekkers zijn dan 1 op de 17. Hierin is echter meer aan de hand. “Zodra een vrouw de leiding neemt, lopen de kiezers weg”, stond vorig jaar oktober in Joop in het artikel “Mannen die vrouwen haten”. Nu zijn er natuurlijk ook columnisten die vinden dat “Stem op een Vrouw” aanzet tot seksisme en discriminatie, zoals bijvoorbeeld Ilja Goelaarts. We mogen ons echter wel eens goed achter de oren krabben wie hier discrimineert.

Er is maar één politieke partij die er met kop en schouders bovenuit stijgt, niet alleen met een vrouwelijke lijsttrekker, maar ook met maar liefst 60% vrouwen op de kieslijst. Er is geen partij waar dat percentage zo hoog ligt.

Dan toch meer mannen?

Maar goed, wat is er ook eigenlijk mis met meer mannen in de Tweede Kamer? Iris vertelt: “Een man kan zeker ook vrouwen vertegenwoordigen. Echter, de huidige samenleving is er een waarin mannen de dominante rol spelen. Zo hebben we nog nooit een vrouwelijke premier gehad, bestaat de top van het bedrijfsleven voornamelijk uit mannen, en krijgen vrouwen systematisch minder betaald dan mannen. Zo zijn er nog tig voorbeelden van ongelijke behandeling. In principe kan iedereen die ongelijkheid aanpakken. Maar in de politieke praktijk is het belangrijk om gelijke representatie van man én vrouw te zien. Ten eerste omdat man en vrouw verschillende ervaringen hebben, en daarmee deels ander beleid zullen voeren. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen in de politiek een positief effect hebben op de nationale industrie, betrekkingen met buurlanden, klimaatproblematiek, wetenschap, onderwijs en landbouw. Maar ook omdat de zichtbaarheid van vrouwen op hoge, gerespecteerde posities goed is voor vrouwenemancipatie; zij fungeren als rolmodel voor andere vrouwen en meisjes, met en zonder politieke ambities.”

Zelf invloed hebben

We kunnen door middel van tactisch stemmen zelf invloed hebben op het aantal vrouwen in de Tweede Kamer. Iris: “Veel mensen stemmen al op vrouwen. Vaak stemmen kiezers echter op de eerste vrouw op de lijst. Dat is goed bedoeld – en leuk voor de vrouw in kwestie – maar resulteert niet in meer vrouwen in de Kamer. De voorkeurstemmen die een vrouw extra krijgt, worden verdeeld over de volgende namen op de kieslijst, onder haar naam. En dat zijn in ongeveer 70 procent van de gevallen mannen. Door strategisch op een vrouw te stemmen, kunnen we die balans rechtzetten. Door juist op een vrouw te stemmen die zonder voorkeurstemmen niet in de Kamer komt, zorgen we voor meer vrouwen in ons parlement. Hierbij moet je op de peilingen letten. Stel dat een partij volgens de peilingen tien zetels krijgt, dan is het slim om te stemmen op de vrouwen die buiten de eerste tien kandidaten vallen. Zo kunnen zij door voorkeurstemmen toch in de Kamer komen.”

Wil je invloed hebben, stem dan niet zomaar op de eerste vrouw op de lijst, maar één die lager op de lijst staat om meer vrouwen in de Tweede Kamer te krijgen. Iris: “Na decennia van een meerderheid van mannen in de Kamer hebben zij de genoemde ongelijkheid niet opgelost. Wij zeggen: genoeg gewacht! Als de mannen het niet voor vrouwen gaan oplossen, doen vrouwen dat zelf wel. Daarom: Stem op een Vrouw!”


Meer over Stem op een Vrouw vind je op hun website en je kan hen volgen op hun Facebookpagina