Leeuwarder shortfilm wint op internationaal filmfestival

In Films, Stadse Zaken by Elke Verwoerd

De film Ritus van team Kokosnoten is vannacht tijdens het internationale filmfestival Filmapalooza in Atlanta benoemd tot Best Film 3rd honor van 2015! Naast de nominatie voor Best Film is Ritus genomineerd in de categorie Best Acting Ensemble. Uit meer dan 4000 inzendingen zijn er 128 winnende films uit 80 verschillende landen geselecteerd voor het filmfestival Filmapalooza.

Sinds drie jaar is het 48 Hour Film Project in Leeuwarden, dankzij initiatiefnemers Anton Felipa en Bart Dokter. Dat Friesland talent heeft in het filmmakerscircuit blijkt: dit is gelijk het derde jaar dat Leeuwarden in de prijzen valt met de shortfilms die in 48 uur van begin tot eind zijn gemaakt. Nog niet eerder is een film zo hoog in de ranking gekomen als ‘Ritus’. De film ontving onder de Leeuwarder inzendingen al één en al lof van de jury: ‘Wát een bijzonder goede editing, regie, script, acteurs, camerawerk en gebruik van genre!’ Een half jaar later krijgt team Kokosnoten nog een extra kers op de taart: een award op Filmapalooza én een vertoning van de film op het prestigieuze Cannes-filmfestival.

Roelina Banga, projectleider van de film, vertelt: ”We zaten vannacht allemaal aan Skype gekluisterd tijdens de Award-ceremonie. We zijn nét geen derde geworden, maar hebben de honorable mention gekregen. We gingen echt uit ons dak!”

Het team heeft het juryrapport nog niet in huis, maar er waren veel positieve geluiden vanuit de organisatie van Filmapalooza. Wat is nu de kracht van de film Ritus? ”We hebben vooral de nadruk op beeld gelegd en niet op tekst. We wilden specifiek een relatie tussen twee mensen erin verwerken waarin een opbouw plaatsvindt. Ik denk dat door veel met beeld te werken, er bij de kijker ook veel gebeurt. Je laat meer aan de eigen interpretatie over.”
atlanta Ritus-2

[Foto: Luuk de Kok]

”Mensen van over de hele wereld kwamen naar me toe om te

zeggen dat Ritus hen zo geraakt had.”

Vanuit Atlanta vertelt mede-regisseur Johanneke Dijkstra hoe spannend het was: ”Één van de juryleden was echt voor ons als beste film. Ritus werd geprezen om het kleine spel en de verhouding tussen zoon Ritus en vader Nando. Ze vonden de film ‘anders’ dan de andere films en knap hoe we een groot onderwerp zo klein hebben weergegeven.” Met totaal geen verwachtingen ‘we hadden geen enkel zicht op de concurrentie’ is het een hele ervaring. Johanneke: ”Het is wel heel bijzonder hier. Gister op de awardsparty kwamen mensen van over de hele wereld naar me toe om te zeggen dat Ritus hen zo geraakt had. Een súper compliment natuurlijk!”

‘Ritus’ vertelt het verhaal van de jongen Ritus, die met alle macht z’n overleden moeder probeert terug te krijgen. Z’n vader heeft weinig begrip voor z’n gedrag en probeert hem tevergeefs duidelijk te maken dat dat niet kan.

team

[Het volledige team Kokosnoten, Foto: Wybe Pieter Feenstra]

Team Kokosnoten is dit jaar zeker weer van de partij op het 48 Hour Film Project in Leeuwarden. Roelina: ”We overwegen om ook mee te doen met het 48HFP in Nijmegen, maar dat is nog pril.” De smaak hebben ze in ieder geval te pakken.

Het volgende 48HFP vindt dit jaar in oktober plaats. Ook geïnspireerd? Houd deze facebookgroep in de gaten!