De KT Tunstall van Friesland

In Interview, Muziek by Elke Verwoerd

Door Elke Verwoerd
Foto: Sjoerd Knol

Katie Koss is het singer-/songwriter alterego van Katja Poltavets; de 21 lentes jonge Heerenveense met Oekraïns bloed schrijft verschillende nummers binnen het genre folk/pop. Haar muziek ligt in lijn met Alela Diane, Melanie Safka, KT Tunstall en Lisa Hannigan.


Katja in het kort:

  • Leeftijd: ’21’
  • Beroep: ‘Student en singer-/songwriter’IMG_0599
  • Lacht het hardst om: ‘Geen idee, ik lach om heel veel en meestal ook heel hard. Stiekem lach ik ook heel veel om mezelf.’
  • Speelt het liefst: ‘Ik speel eigenlijk van alles heel graag. Uiteraard speel ik het liefst op mijn prachtige gitaren, maar andere instrumenten vind ik ook super tof. En ik ben ook altijd in voor een spelletje; met koehandel of 30 seconds
    kan ik me de hele avond vermaken.’

Ze zit op een hoek van de lange tafel in Bagels & Beans aan een vers sju’tje. ‘Tja, hoe ben ik zo in de muziek gerold… Ik kom niet uit een muzikaal gezin, maar werd wel gesteund om een instrument te gaan bespelen. Ik wilde heel graag viool spelen, maar m’n vader wees me op gitaar. Ik kreeg m’n eerste gitaar toen ik zes jaar was en was er weg van. Alleen, het lullige: ik ben heel klein, toen nog kleiner natuurlijk. Toen ik op gitaarles ging, kon ik de gitaar nauwelijks goed vasthouden, ookal was het een kinderformaat. De gitaardocent zei tegen m’n ouders dat ik later maar terug moest komen als ik wat meer gegroeid was. Ik heb uiteindelijk gitaarles gehad van m’n achtste tot m’n veertiende op de muziekschool, maar ik werd al gauw wat koppig. Ik wilde meer improviseren en niet steevast alles van noten af lezen. Zo ben ik zelf wat gaan improviseren en liedjes gaan schrijven. M’n eerste optreden was op de basisschool in groep 5, toen wist ik dat ik de muziek in wilde. Ik vond het zo gaaf!’

Inspiratie

‘M’n inspiratie voor de songteksten haal ik echt uit vanalles. Ik vind het heerlijk om diep in een onderwerp te duiken en een verhaal ‘rond’ te maken. Soms komen mooie zinnen in me op en dan noteer ik die in een boekje om later te gebruiken. Ik ben niet iemand die mezelf een weekend opsluit omdat ik moet schrijven van mezelf. Ik ben bang dat de teksten dan heel geforceerd en ‘nep’ worden bij mij. Tegelijk ben ik wel gefascineerd door The Doors bijvoorbeeld; schrijven onder invloed, haha, en wat voor ideeën er dan in je opkomen.

Qua muziek luister ik naar veel verschillende stijlen. Op het moment luister ik veel naar Selah Sue, Lucy Rose, maar ook Dotan vind ik een mooie stem hebben. Ik neig toch wel het meest naar de luisterliedjes, merk ik.’

Cultuur in Friesland

‘Er gebeurt niet zo superveel qua muziek en bandjes in Friesland, vind ik. In Leeuwarden gebeurt er nog het meest, maar het mag van mij overal. Ik ben opgegroeid in Heerenveen, maar daar is zo weinig te beleven. Van mij mag er echt wel wat meer leven in de brouwerij. Meer bandjes en acts van buurtkroegen tot op straat.’

Nu

‘Ik studeer nu International Communication in Groningen. Heb wel erg getwijfeld of ik de Academie voor Popcultuur zou doen, maar heb toch voor een ‘veilige’ basis gekozen. Ik treed hiernaast op, soms met een band, maar vaak solo. Laatst nog in Klein Paradiso: een prachtig podium. M’n voorkeur gaat daarin toch uit van kleine, intiemere zalen, waarin je gericht speelt en mensen gericht luisteren. Als m’n muziek niets toevoegt en je echt de aandacht moet trekken, voelt het gewoon niet lekker om te spelen. Ik hoop nog veel te mogen optreden en kijk met een open blik naar wat de toekomst brengt.’