Tryater vertelt de zoektocht van een generatie

In Beleven, Theater by RedactieLeave a Comment

[Foto: Maarten van der Wal]

We prutsen allemaal wel eens wat aan. Soms met het gevoel alsof je de wereld aan kan, soms juist met gedachtes als “waar ben ik in vredesnaam mee bezig? Doe ik hier wel goed aan?”. Tryater giet die worstelingen in de voorstelling “Elkenien is in prutser”. Op zaterdag 25 november om 15:30u is de voorstelling te zien in ARK Fryslân tijdens Explore the North.

Vijf jonge acteurs staan – als überprutser met hun eigen gepruts – symbool voor de zoektocht van een generatie in Friesland die de juiste beslissingen wil nemen. Geen voorstelling is hetzelfde. Geïnspireerd door de dag, de locatie en het publiek, is elke avond een première. Een aantal scènes is uitgewerkt, verder halen de acteurs inspiratie uit hun fantasie, hun leven, dromen, verwachtingen en angsten. Begin- en eindtijd van de voorstelling staat vast; wat daar tussen gebeurt, is afhankelijk van het moment.

“Wij zijn hier. Wij zijn nu. Wij praten Nederlands, Liwwadders en Frysk. Wy binne berne yn Fryslân. Wy binne tusken de 23 en 31 jier âld. Wy wenje net fierder as 50 kilometer by ús berteplak wei. Us heit en mem binne berne yn Fryslân (maar de moeder van Raymond niet). Wy binne karnivoar (Brecht net). Wy hâlde fan silen (Brecht net). Wij hewwe allemaal een Facebook en een Instagram-account. Wy hewwe allemaal ‘n groanyske ziekte of un gebrek (Eline net). Wy wille ut goed doen. Wy wille de wereld begripe. Wy wille útzoome om de wereld te begripen. Wy snappen niet hoe as ‘t heelal werkt. Wy binne bang foar de dea (Sjoerd seit fan net). Wij weten wat we goed doen. Wij weten wat we verkeerd doen. Wy prutse. (Net as met deuze tekst). En as wy it net mear witte, dan tappe wy.”

Elkenien is in prutser is een voorstelling van Sjoerd Blom, Romke Gabe Draaijer, Raymond Muller, Eline de Vries, Brecht Wassenaar en Ira Judkovskaja. Met dank aan de Friesche Balletschool, Peter Sijbenga, Remko Smids, Inès Sauer, Linda Eijssen, Marit de Weerd, in hiel soad oare prutsers en de rest fan ‘e wrâld.

Toe aan een lach, een beetje zelfspot en herkenning? Haal snel je ticket voor Explore the North hierrr! [Voor vrijdag en zaterdag: €37.42. Met CJP-kaart: €29.65]