Tryater: “absurde en melancholische uitstervingstrip”

In Beleven, Theater by Elke Verwoerd

[Foto boven: Eduard Rekker]

De mens probeert met alle macht de natuur in z’n huidige vorm te laten voortbestaan. Want een definitief afscheid van levensvormen op aarde ráákt ons. Misschien omdat het een spiegel is voor het gevaar van ons eigen voortbestaan en het confronteert met ons onvermogen om te kúnnen veranderen. In dit dualisme schuilt waarschijnlijk het taboe. Het is daarom interessant om te onderzoeken of we met luchtigheid en plezier zo’n groot, globaal thema overzichtelijk, toegankelijk en bespreekbaar kunnen maken. Is het bijvoorbeeld erg als iets of iemand niet meer terugkeert? En wat keert daar voor terug, wat komt daarvoor in de plaats? Kán de mens omgaan met verandering en zich aanpassen?

Toneelgezelschap Tryater komt met Wie overleeft de grutto? op Oerol. In het duinlandschap komen we de panda, Darwin, een hedendaagse biologe en een kinderloze oudere zangeres tegen. Ze maken zich op voor de komst van onze nationale vogelheld, de grutto. Hij vecht zijn dagelijkse overlevingsstrijd en dat doet de anderen nadenken over hun eigen overlevingsstrategieën. Is het, zoals Douwe Dijkstra als Darwin zingt, “aanpassen of opbokken”, is het “doorleven in je lied”, of moeten we onze overlevingshouding loslaten en proberen te leven?

Makers Douwe Dijkstra, Karel Hermans, Ira Judkovskaja, Karlijn Kistemaker, Aukje Schaafsma, Eelco Venema, Elze van den Akker, Silvia Andringa, Aly Bruinsma, Bruno Doedens lachen graag om Southpark, Monty Python en Ricky Gervais. ‘Noem het galgenhumor, maar deze kijk op het leven maakt dat we de grote problematiek van de kwetsbaarheid van ons eigen voortbestaan aankunnen.’

De voorstelling is van 9 tot en met 18 juni op Arjensdune op Oerol, beide gebieden van Staatsbosbeheer. De première is op zaterdag 10 juni 13:30 op Oerol. In de voorstelling spelen ook 9 studenten van het D’Drive mee.