Tosti met een hippe naam

In Column, Inspiratie by Sanne Dijkstra

Door Sanne Dijkstra

Het recept van vandaag is een echte allemansvriend. Goed als laat ontbijt, favoriet als lunchgerecht, maar ook prima voedsel voor na een avondje stappen. Het is eigenlijk niet meer (maar ook zeker niet minder) dan een tosti, maar dan eentje met een fancy naam. En met nét wat meer om het lijf dan witbrood + kaas + eventueel ham + vijf minuten in een tosti-ijzer. I present you: de tuna melt. Maar je mag natuurlijk ook gewoon tonijntosti zeggen.

Toen ik dit voor het eerst op een lunchkaart zag staan werd ik niet direct wild van het idee. Tonijn en kaas? Is dat wel wat? Maar ik zat op een zonovergoten terras aan zee, dus zelfs al zou het een tosti van niks blijken, wie deed me wat? Nou, die tosti dus, die deed me wel wat. Want: lekker!

Op de één of andere manier vergat ik het hele idee van een tonijntosti daarna een beetje. Totdat ik het vorige week weer eens tegenkwam op de lunchkaart van Doppio. Met wasabimayonaise nog wel. Like! Maar gelukkig maak je een tuna melt ook heel easy peasy zelf. Denk er eventueel een woest golvende zee en de zon op je bol bij, en serveer met ketchup of – zoals bij Doppio – met wasabimayonaise. Dat koop je bij de toko, of maak je zelf door een paar eetlepels goede mayonaise te mengen met wat wasabipoeder.

Tuna melt

voor 4 tosti’sProcessed with VSCOcam with f2 preset

  • 1 blikje tonijn, uitgelekt
  • 3 el kappertjes
  • 1 kleine rode ui, fijngehakt
  • 1,5 el mayonaise
  • 0,5 el ketchup
  • zout en peper
  • 8 dikke sneden brood
  • 4 flinke plakken jong belegen kaas (cheddar is ook erg lekker!)

Extra: grillpan, houten bord

Meng de tonijn met de mayonaise en ketchup en schep er de kappertjes en ui doorheen. Breng op smaak met zout en peper. Besmeer hiermee 4 boterhammen. Beleg met de kaas en dek af met de resterende boterhammen

Verhit een grote grillpan tot flink heet en leg er twee tosti’s in. Leg bovenop de tosti’s een houten bord en druk flink aan. Draai de tosti’s om de paar minuten om en druk steeds het bord weer even aan, totdat het brood mooi goudbruin is en de kaas gesmolten.