The day will come

In Films, Recensie by Werner Cazemier

Met je hoofd in de wolken hangen, dat doen we allemaal wel eens. Zo ook Elmer. Elmer hangt met zijn hoofd in de ruimte en droomt ervan om astronaut te worden. Zijn vader hing een stukje lager en liet zo Elmer, zijn broer Erik en hun moeder alleen achter. Wanneer moeder ziek wordt, gaan de belhamels tijdelijk in een jongensinternaat. Tijdelijk kan alleen lang duren. Elmer en Erik proberen in dit Deense drama daar te overleven waar de tijd stil heeft gestaan.

In de straten heersen de protesten tegen de Vietnamoorlog. Lange haren en wijde broeken zijn overal in het straatbeeld. Naast alle ellende in de kranten, zijn er berichten over de eerste mensen die naar de maan zullen gaan. Elmer droomt van niks anders en praat alleen daar over. Zijn oudere broer Erik is het gewend en laat zijn broertje met de klompvoet rustig zijn gang gaan. Hij beschermt zijn broertje te allen tijde. De twee broers zijn echte belhamels en het is dan ook geen wonder dat hun moeder ze weer op moet halen bij de kinderbescherming, nadat ze een telescoop hadden gestolen.

De opening van de film is fris, en laat je in de waan dat je twee uren lang Deense humor en kattenkwaad krijgt. Het is wanneer de moeder van de jongens ziek wordt en hun oom niet voor hun mag zorgen, dat dit een valse hoop begint te worden. De scènes daarna zijn koud, zowel in kleur als in atmosfeer. Weggetrokken van de jaren-’60-muziek en de kleurrijke straten van de stad, rijden de jongens de grauwheid van het platteland tegemoet. De auto is hun tijdmachine en de plek waar ze uitstappen hun hel op aarde.

Het internaat onder leiding van meneer Heck (Lars Mikkelsen) kent een strikte discipline en biedt geen plaats voor dromen zoals die van Elmer. Met harde hand worden de regels erin geslagen. Een film die zo vrolijk begon, gaat donker verder. Het laat zien wat er gebeurt wanneer iemand denkt dat geweld de oplossing is om zijn doel te behalen. En het is niet alleen Heck die de jongens doodsangsten bezorgt. Zijn de dromen van Elmer genoeg om hem en zijn broer door deze hel te krijgen? Of er is er nog een andere ster die deze jongens kan redden?

Vraagstukken over gelijkheid, betutteling, bureaucratie en het durven hebben van dromen en moed komen allemaal aan bod. Het acteerwerk van de beide jongens is buitengewoon goed, en dat al op zo’n jonge leeftijd in misschien wel de meest zware rol van hun leven. The day will come, gebaseerd op een waargebeurd verhaal is, met bijna twee uur net een tik te lang, toch zeker de moeite waard om even voor te gaan hangen in Slieker.