De Streekboer: local goodness voor thuis

In Actueel, Stadse Zaken by Sanne Dijkstra

Door Sanne Dijkstra

Mannenvlees, gehandicapte groenten… op Welcome to the Village eet je écht voedsel. Eten met een verhaal, zo duurzaam mogelijk, en als het even kan van een boer uit de buurt. Dat is fijn voor je geweten, maar ook gewoon heel lekker. Want écht eten, dat is góed eten. Gelukkig kun je ook voor en na Welcome to the Village genieten van echt voedsel. Zo komen de stiertjes die dit jaar op Baaiduinen geserveerd worden van Boer Brunia. En dat vlees van Boer Brunia, dat kun je ‘gewoon’ bestellen bij De Streekboer. Net als heel veel andere producten uit de regio. Je hoeft er de stad niet eens voor uit!

12186362_957557527616888_641616599853823174_o

Hoe heerlijk authentiek het ook klinkt, op eigen houtje verschillende boeren langsgaan om je wekelijkse boodschappen doen is voor de meeste mensen niet haalbaar. Al had je de tijd, waar vind je de juiste boeren? Dat is waar De Streekboer je uit de brand helpt. Winkelen bij De Streekboer is winkelen bij de boer made easy. Vanuit je luie stoel maak je online een tour langs verschillende boeren en producenten uit de omgeving. Radijsjes van Stadstuin Âsum, ribeye van Boerderij Amerijke, karnemelk van Buurvrouw Durkje en suikerbrood van Bakkerij Tromp… terwijl je op je gemak alle boeren bezoekt, gooi je je winkelmandje vol met lekkers van dichtbij.

Bestellen kan wekelijks tot donderdagavond 21.00 uur. Op zaterdagochtend kun je dan tussen 10.00 en 12.00 je boodschappen ophalen bij De Blokhuispoort, waar de boeren op een soort minimarktje klaarstaan om jou je bestelde producten te overhandigen. Ontzettend leuk, want op die manier leer je het gezicht achter je boodschappen kennen en ga je toch nog ‘echt’ bij de boeren langs. Zij kunnen je als geen ander vertellen over de herkomst van de producten, zodat je precies weet waar het voedsel dat op je bord belandt vandaan komt.

Onder het motto ‘Samen kiezen we voor lokaal voedsel’ verbindt De Streekboer boeren met consumenten uit de regio. De boeren van De Streekboer krijgen een eerlijke prijs voor hun producten én de kans om – zowel online als offline – het verhaal achter het voedsel te vertellen. En jij kunt op een gemakkelijke manier lokaal je boodschappen doen, met een tas vol local goodness als resultaat. Omdat je vooraf bestelt, weten de boeren precies wat en hoeveel jij nodig hebt en is er zo weinig mogelijk voedselverspilling. Er zijn ook nog eens veel minder reiskilometers en verpakkingsmiddelen nodig, want de producten zijn zo vers mogelijk en alle boeren komen uit de buurt. Beter voor mensen, beter voor dieren, beter voor het milieu. Verwacht verser dan verse groenten – pas geoogst, met de modder er nog aan – supermals vlees, kakelverse eieren en echte, volle zuivel. Eten zoals eten bedoeld is!