Stekkerdoos – Fietst

In Beleven, Interview by Alwien de Boer

Stekkerdoos is een project van kunstenares Jessie Hoefnagel. Deze maand tourt ze met haar fiets door Nederland. Iedere dag fietst ze zo’n 75 kilometer. De geluiden van onderweg neemt ze op en verwerkt ze in een compositie die ze ’s avonds, steeds weer in een andere stad, live voor een publiek vormgeeft. Zaterdagavond was ze te zien in café de Neushoorn. MNSKP’s Alwien interviewde Jessie voorafgaand aan haar show en stapt vanaf nu met een andere blik en oren op haar eigen fiets.

Jessie startte haar 24 dagen durende fietsproject in haar woonplaats Den Haag op 3 mei. Ze deed Amsterdam en Alkmaar aan en fietste, met heel veel tegenwind, over de Afsluitdijk naar Leeuwarden. Onderweg kampeert ze of maakt ze, zoals in Leeuwarden, gebruik van het Warm Showers netwerk. Een soort Couchsurfing speciaal voor fietsers.


Stekkerdoos bestaat sinds 2015, hoe ontstond het idee om je fiets toe te voegen?

‘Ik wilde graag touren, wat van de dag maken en op de fiets ontstaan mooie ideeën. Maar vooral: mijn fiets maakt mooie geluiden, daar wilde ik iets mee doen’. De fiets is er eentje uit de jaren ’80. Jessie fietste er al veel kilometers mee in binnen- en buitenland.

Wat kan het publiek verwachten van je optreden? Kunnen we er iets typisch Fries in terug horen?

‘Jazeker, jullie hebben schapen, geiten, blaffende honden en tractors… en vooral meer wind. En geen trams toch? Dat is dus een heel ander geluid dan de Randstad. Ik weet zelf ook nog niet wat ik kan verwachten, ieder optreden is anders. Dat geeft mij een gevoel van vrijheid.’ Een ander ingrediënt is heimwee. Jessie: ‘Ik heb heimwee sinds de 2e dag. Dat wil ik gebruiken. Ik wil hier graag zijn, maar ik heb ook heimwee. Dat werkt gewoon zo bij mij.’


Op het podium staat ondertussen de fiets van Jessie. Tijdens haar show hoort het publiek een compositie van de geluiden van eerder die dag, gesampled met een Kaoss pad die op haar bagagedrager staat. Luisteren kan het beste met je ogen dicht, maar dan mis je hoe Jessie er ondertussen live geluiden van haar fiets aan toevoegt. Dat doet ze door een contactmicrofoon steeds ergens anders op haar fiets te plaatsen. Het wordt een bijzondere beat van schelpenpaden, een spoorwegovergang een tractor live gemixt met  het geluid van trappers, de ketting, het zadel en haar bidon. Af en toe klinkt de dromerige stem van Jessie.

Alles heeft een geluid, leer ik na het optreden. Jessie: ‘De fiets is mijn gitaar. Een band met meer fietsen dat zou helemaal te gek zijn’.

Kijk op www.jessiehoefnagel.nl voor tourdata van Stekkerdoos – Fietst en de andere projecten van Jessie Hoefnagel.