Startup Weekend in Leeuwarden!

In Beleven, Evenementen by Esther Wetting

Yes, het is zover! Na geslaagde edities in onder andere Amsterdam en Groningen komt Startup Weekend voor de allereerste keer naar Leeuwarden! Startup Weekend is een weekend vol netwerken, concepting en plezier. Heb jij een innovatief idee en wil je deze graag verder ontwikkelen? Tijdens Startup Weekend krijg je de kans om jouw idee uit te werken en te pitchen samen met regionale coaches en experts. Van 24 maart t/m 26 maart 2017 barst Startup Weekend los in De Kanselarij. Esther Wetting sprak hierover met Ricardo Fijma, eindverantwoordelijke voor de communicatie en PR van Startup Weekend.

“Ondernemende mindset”

Tien jaar geleden werd Startup Weekend voor het eerst georganiseerd in Colorado, Amerika. Zeventig beginnende ondernemers kwamen bijeen om in 54 uur hun eigen startup te creëren. Binnen een korte tijd werd dit concept wereldwijd overgenomen. Maar wat is een startup nou eigenlijk? “Een startup is een bedrijf dat werkt aan een probleem, waarvan de oplossing en het succes nog niet helemaal duidelijk zijn,” vertelt Ricardo. Centraal bij een startup staat het contact met de klant. Dit is ook op Startup Weekend een belangrijke factor. “Startup Weekend is het kweken van een ondernemende mindset. Snelheid, innovatie, passie en de mens staan hierbij centraal.” Ook jij kunt je ondernemende mindset tijdens Startup Weekend ontwikkelen. “Startup Weekend is eigenlijk een middel om dat ondernemerschap binnen een persoon te laten groeien.”

Startup Weekend is in een relatief korte tijd erg bekend geworden. In maar liefst zeventien Europese landen wordt Startup Weekend gehouden. Hoe komt het dat dit idee uit Amerika zo immens populair is geworden over heel de wereld? “Er komt langzaam een besef dat kleine bedrijven snel en efficiënt gebruik kunnen maken van kansen”, aldus Ricardo. “Startup Weekend wil mensen motiveren om van die kansen gebruik te maken en uiteindelijk een geslaagd product neer te zetten.”

Waarom Leeuwarden?

Leeuwarden is de zoveelste stad die zich mag toevoegen aan het lijstje Startup Weekend steden. Hartstikke leuk natuurlijk, maar waarom wordt Startup Weekend dit jaar in Leeuwarden gehouden? “Friesland heeft te maken met onder andere de vergrijzing en het wegtrekken van jongeren”, stelt Ricardo. “Wij willen juist laten zien dat het hier ook bruisend kan worden, net zoals in bijvoorbeeld Groningen. In Friesland zijn er genoeg partijen die innovatief zijn en de regio bruisend willen maken. Deze partijen willen wij graag aan elkaar koppelen, zodat er een community tot stand komt dat elkaar kan ondersteunen.”

Bedenken, faciliteren, pitchen

Het hele weekend draait om het bedenken, faciliteren en pitchen van jouw maatschappelijk of innovatief idee. “Van alle bedachte ideeën blijven er uiteindelijk tien ideeën over”, vertelt Ricardo. “Deze tien ideeën zijn gekozen door het publiek en de deelnemers. Hierna worden teams gevormd om een idee uit te werken. Iedereen binnen zo’n team is ergens anders goed in, zodat iedereen elkaar goed aanvult.” Elk team wordt geholpen door coaches en experts. Aan het einde van het weekend worden alle ideeën en concepten in korte pitches gepresenteerd, in de hoop dat jouw idee wordt overgenomen. “De jury bepaalt uiteindelijk het beste idee. Er worden hierbij ook prijzen weggegeven, zoals workshops of trainingen. Dit wordt gesponsord door regionale bedrijven.” Het doel van Startup Weekend is laten zien dat ook jij ondernemend kan zijn. “En dat, door middel van een eigen passie en idee, dit ook echt leuk kan zijn.”

Dus heb jij een innovatief of leuk idee en wil je deze graag verder uitwerken en delen? Koop dan snel hier je tickets. Wil je nog wat meer informatie over Startup Weekend? Klik dan hierrr voor hun website.