Stadskunstenaar debuteert met eigen kinderboek

In Actueel by RedactieLeave a Comment

Onze stadskunstenaar blijft bezig, van schrijven en voordragen van haar poëzie tot haar ‘Wijsjes van de Week’ en straks, op 29 november verschijnt haar eerste boek ‘Lola & De Grijze Massa’: een kinderboek dat gaat over ‘een dapper meisje dat een slechterik verslaat met compassie in plaats van geweld’. Het boek is geïnspireerd op Faber’s vijfjarige dochter Lola.

Lola speelt de hoofdrol in het boek. “Ik wilde al een tijd een kinderboek schrijven over een meisje in de hoofdrol dat haar eigen boontjes dopt. Hoog tijd dat dat vaker gebeurt! Met dit boek heb ik dat verwezenlijkt. Lola is een stoer, dapper en liefdevol personage geworden. Als iedereen paniekerig vlucht, gaat Lola eropaf en verslaat de slechterik. Niet met geweld, maar met compassie. Ook in het echte leven is dat vaak een betere oplossing.”

De Grijze Massa is een verwijzing naar de zwijgende meerderheid. Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg. “Een nogal beperkend adagium,” vindt Faber. De slechterik in het boek, Vladi de Verschrikkelijke, blijkt verstoten te zijn omdat hij anders was. Hij droeg jurken, en werd daarom niet geaccepteerd. Nu neemt hij wraak.

Faber: “Dit boek geeft de lezer mee dat je mensen die anders zijn niet moet buitensluiten. Of het nu om geloof, huidskleur of seksuele oriëntatie gaat. Dat sluit ook aan op het anti-pestbeleid op veel scholen, en het acceptatieproces van homo’s, lesbiennes en transgenders waar we middenin zitten. Sluit de ander niet buiten. Luister naar elkaar, leer elkaar kennen, probeer elkaar te helpen.”

Faber maakte zelf de illustraties. Met papier, glitter, lijm, bladeren, nagellak, plukjes van haar eigen haar, echte snorharen en meer onwaarschijnlijke materialen schepte ze een kleurrijke wereld waarin Lola op pad kon. “Het was heel leuk om te experimenteren met allerlei spullen. Dingen die ik toevallig tegenkwam in huis of op straat groeiden soms uit tot een hele illustratie.”

Grafisch vormgever Chantal van Wieren bewerkte de handgemaakte illustraties tot digitale afbeeldingen, zodat het boek gedrukt kon worden.

Faber schreef Lola & De Grijze Massa in het kader van haar Stadskunstenaarschap van Leeuwarden. De fictieve stad Lovarië is gebaseerd op haar thuisstad. “Ik heb een paar herkenbare elementen uit Leeuwarden en de omgeving in het verhaal verwerkt. Oplettende lezers herkennen ongetwijfeld een paar plekken,” zegt Faber.

“Niemand is veilig, en wie in de buurt komt verandert zonder pardon in een Grauwe Rat. Alle bewoners van Graudrecht en Lovarië slaan op de vlucht, maar Lola niet.”

Meer over Lola en de Grijze Massa vind je hierrr.