Spaghetti Courgetti

In Column, Inspiratie by Femke Jaarsma

Door Femke Jaarsma

Het is winter, zeggen ze. En ik moet toegeven, de laatste dagen voelt het ook echt winters aan. Even geen nattigheid en grijze luchten maar lekker fris en vitaal weer. Zelfs het zonnetje laat zich ineens weer wat vaker zien.

Ik kan, in tegenstelling tot Sanne, best wel blij worden van de maand januari. Net als zij let ik dan weer even extra op wat ik eet, maar mijn lijf sputterde enigszins tegen na bijna een maand de remmen los te hebben gehad. Dus? Tijd om de boel even lekker op te schonen met een week detoxen. Yep, I know. Extreme measures. Ik heb deze detox al eens eerder ondergaan en blijkbaar overleefd. De details zal ik je besparen.

En nu ik dan weer helemaal clean & fresh ben, zet ik de lijn van gezond doen lekker door. De juicer draait weer wat vaker, net als mijn keukenmachine (dankjewel Kerstvrouw!) en het aanrecht ligt vol met fruitigheden en groenvoer. Toen ik m’n uitgeleende Powerfood-boek van Rens Kroes terugkreeg zag ik een mooie kans om weer eens wat uit te proberen. Dit keer een beetje van Rens en een beetje van Fem. Ik was nog heel even sceptisch over de rauwe courgette die als een soort spaghetti diende maar ben helemaal overtuigd. En for the record: manlief schepte twee keer op. Dat terwijl hij niet zo’n knagert is en zeker niet dol op avocado. Ik zou zeggen: geef er vooral je eigen draai aan! Het is supersimpel!

PS: Sanne. je overnight oats recept bleek weer een schot in de roos. Yummi!

Courgettini à la Femke

voor 2 personen

Ingrediënten:

  • 1 courgette (juliënne – in slierten – gesneden)
  • 175 gr. Kipfilet (kleine blokjes)
  • beetje kokosolie of olijfolie
  • halve ui of kleine ui (klein gesneden)
  • 100 gr. champignons (schijfjes)
  • 10 gr. basilicum (fijn gesneden)
  • 8 cherry tomaatjes (gehalveerd)
  • 10-15 gr. Rucola
  • maïs uit blik (zoveel als je lekker vindt)
  • 1 teen knoflook (fijn gesnipperd)
  • 1 avocado
  • beetje (soya) kookroom
  • Kikkoman (Japanse sojasaus)
  • (zee)zout en peper

Bak de kipfilet gaar in de olie en voeg op het laatst de ui en champignons. Bak deze op laag vuur ongeveer 10 minuten mee en gooi de knoflook er later overheen.

Snijd de courgette in slierten met een spiraalsnijder of simpelweg met de hand. Ik heb een handige keukenmachine dus heb het op die manier gedaan. Doe de slierten in een grote schaal. Voeg de basilicum, tomaatjes, rucola en maïs toe. Hussel alles lekker door elkaar.

Maak dan het sausje voor over de salade. Pureer de avocado samen met de kookroom en – naar smaak – Kikkoman in een kom. Ik gebruikte noodgedwongen een vijzel omdat mijn staafmixer het begeven heeft en dat werkte ook prima.

Voeg het kipmengsel bij de salade en schep de saus eroverheen. Hussel alles nog eens lekker door elkaar. Je kunt nog wat zout en peper toevoegen. Eet smakelijk!