Skoft&Skiep speelt WORK WORK WORK WORK WORK

In Beleven, Theater by Redactie

Een voorstelling over de impact van werk op je leven. (Foto:Florian Cats)

Het jonge Noordelijk theatercollectief Skoft&Skiep duikt in de wondere wereld van werk en maakt een beeldende voorstelling over de impact van werk op ieders leven. Leeuwarders van alle leeftijden, met en zonder werk, spelen mee. De voorstelling WORK WORK WORK WORK WORK is te zien van 9 tot en met 26 maart bij Tryater in Leeuwarden. Kaarten zijn verkrijgbaar via Tryater.nl en aan de kassa.

Vraag wildvreemde mensen op een feestje wie ze zijn en negen van de tien zullen beginnen over werk. Niemand begint meteen over zijn huisdier, politieke voorkeur of liefdesleven. Werk bepaalt onze identiteit. Met die constatering trokken de jonge theatermakers van Skoft&Skiep de Leeuwarder wijk Heechterp-Schieringen in, die de reputatie heeft de armste wijk van Nederland te zijn. Een nieuwe kijk op arbeid en zingeving vormt de basis voor de voorstelling over werk en geeft een stem aan de inwoners van Leeuwarden.

De voorstelling heeft de vorm van een radio-uitzending en wordt gepresenteerd door Liza, die ieder weekend online radio maakt vanuit Heechterp-Schieringen. Kleurrijke gasten komen langs in de uitzending, waaronder zwangere vrouwen, kinderen, jongeren, een seniorenkoor en andere Leeuwarders met en zonder werk.

Skoft&Skiep is een jong Noordelijk collectief, bestaande uit theatermakers Karel Hermans, Aukje Schaafsma en Tatiana Pratley. In 2014 maakten zij samen Never walk alone als Sneak Preview bij Tryater. Een feestelijke voorstelling over groepsgevoel waarin 100 Leeuwarders meespeelden en waarmee zij een eigen werkwijze ontwikkelden die ze in WORK WORK WORK WORK WORK verder uitwerken.

Skoft&Skiep bestudeert de wereld als amateur-antropoloog en maakt voorstellingen met een documentair en beeldend karakter. Het onderzoeksproces en de mensen die zij tijdens het vooronderzoek ontmoeten spelen een grote rol in de uiteindelijke voorstelling. Skoft&Skiep werkt met gemeenschappen die niet vanzelfsprekend zichtbaar zijn; mensen waar veel over, maar niet per se met gesproken wordt.