Exclusief: we interviewden Sinterklaas!

In Actueel, Interview by Alwien de BoerLeave a Comment

[Foto: Marthe Vroegop]

HA. Sinterklaas in Liwwadden? Dan moeten wij hem even interviewen natuurlijk! Want waar verheugt hij zich nu het meest op? En heeft hij nog tips voor het verlanglijstje? Alwien ging met de goedheiligman om tafel.

Dag Sinterklaas, heeft u een goede reis gehad?

“De reis naar Leeuwarden was onstuimig te noemen. Het begon best aardig, maar op een nacht begon het toch te stormen! Er dienden zich golven aan van ongekende hoogte waardoor er zelfs wat cadeautjes overboord zijn geslagen. Gelukkig wisten de Pieten de meeste pakjes te redden.”

Vindt u het fijn om weer in Leeuwarden te zijn?

“Ik vind het heerlijk om weer in Nederland te zijn en Leeuwarden is bij mij wel favoriet. Niet vanwege de kinderen, want die zijn uiteraard voor mij overal hetzelfde, maar vanwege de mooie variatie aan daken en gevels. Daar verveel je je nooit ’s nachts. En wat wordt de stad mooi. Jaja….ik kan een beetje door de troep heenkijken. Je moet eerst wat rotzooi maken voor er wat prachtigs ontstaat.”

Hoe zien de komende dagen eruit? Waar verheugt u zich het meest op?

“Ik heb na de overweldigende intocht mijn pakjesboot twee dagen opengesteld voor publiek. De Pieten en ik komen tenslotte al jaren bij de kinderen over de vloer en nu mochten ze ons een flitsbezoek brengen. Erg fijn! Ik verheug mij op de bezoekjes die ik ga brengen aan bedrijven, scholen en zieke kinderen.

Op zaterdag 2 december mogen de kinderen mij voor één keer naar bed brengen. Dat doen we in de prachtige Kleine Kerkstraat, op de hoek in het pand waar voorheen een bruidsmodezaak zat. Rond 17 uur mogen alle kinderen van de stad mij in slaap zingen. Zo leuk altijd! De volgende ochtend mag ik even uitslapen en hoop ik dat de kinderen mij rond 12 uur weer wakker zingen. Liefst een beetje zachtjes, want een Sint met ochtendhumeur daar worden de Pieten niet blij van.”

Vanavond zet ik mijn schoen. Wat doe ik erin? Een wortel? Of… wat vindt het paard nu stiekem écht het lekkerst?

“Haha… Amerigo is inderdaad dol op die oranje lekkernij, maar daar moet hij ook weer niet teveel van hebben hoor. Haver en stro daar zitten de beste bouwsteentjes voor hem in, maar heel af en toe verwen ik ‘m met een paar verse pepernoten. Maar nooit te veel snoep hoor. Dat is voor niemand goed, dus ook niet voor dieren.”

Heeft u al verlanglijstjes gezien? Wat is eigenlijk uw visie op cadeautjes?

“De verlanglijstjes worden ieder jaar iets groter en helaas ook wat duurder. De tijd van tevreden zijn met een suikerbeestje is voorgoed voorbij. Natuurlijk proberen we aan ieders wens te voldoen, maar dat lukt niet altijd. De spinner wordt veel gevraagd en die is gelukkig niet heel duur. Een kleurboek, stoepkrijt of Lego vind ik het leukst om te geven. Daar kunnen kinderen hun fantasie goed in kwijt en dat ontbreekt er de laatste jaren wel aan. Misschien dat ouders hun kinderen iets te makkelijk voor apparatuur zetten. Best logisch dat de creativiteit dán wat wegblijft.”

Wat doet u de komende tijd om te relaxen?

“Ik lees graag een boek met een kop warme chocolademelk, lekker bij de kachel met mijn sloffen aan. Heerlijk kletsen met Hoofdpiet of wegdromen met Droompiet. Ook breng ik bezoekjes aan oude vrienden.”

Wat is toch uw geheim om niet ouder te worden? Zijn het Spaanse superfoods, het klimaat, yoga of uw altijd goede humeur?

“Ik heb gewoon erg veel mazzel! Daarnaast geloof ik in mijzelf en geloof ik in een positieve lieve wereld. De lach die ik mensen die het soms moeilijk hebben bezorg en de liefde die ik krijg via de prachtige tekeningen, het houdt me allemaal jong. Oh, en de dagelijkse oefeningen met Sportpiet niet te vergeten.”

Tot slot….wat gunt u Leeuwarden en haar inwoners het komende jaar? Wat wenst u ze toe?

“In 2018 gaat Leeuwarden met zijn rijke en adellijke historie een visitekaartje worden voor Europa. Ik weet zeker dat het culturele hoofdstad team er samen met burgemeester Ferd Crone, de bouwvakkers en alle andere makers van de stad er alles aan doen om Leeuwarden nog mooier te maken. Kijk hoe goed Leeuwarden uit de verf kwam met het Glazen Huis en de Passion. Ook na 2018 krijgt Leeuwarden het druk, want wie wil er nu niet in de stad der steden een selfie hebben gemaakt. En van die stad ben ik Sinterklaas. Hoe fijn!”

ALWIEN DE BOER