Singer-/songwriter Daan van Beijeren

Esther Wetting Interviews, Muziek

Door Esther Wetting

Studeerde hij in 2014 nog af in Biotechnologie, een jaar later haalde hij de finale van de Kleine Prijs van Fryslân met zijn muziek. En twee weken geleden stond singer-/songwriter Daan van Beijeren (23) op Eurosonic/Noorderslag bij de Friese Lente Showcase als één van de meest veelbelovende artiesten van Friesland. De geboren Amsterdammer verhuisde al jong naar Friesland, waar z’n passie voor muziek alleen maar groeide. Esther spreekt Daan in een Leeuwarder café, nieuwsgierig naar wat hem beweegt en inspireert in de muziek.

dvb2

 

Waar het allemaal begon

Op de HAVO speelde Daan al in coverbandjes en had drumles. ‘’In die tijd vond ik dit erg leuk, maar tijdens mijn studie groeide het wat uit elkaar. Vanaf dat moment ben ik zelf bezig gegaan en raakte ik verslaafd aan gitaar en piano.’’ Daan begon zelf nummers te schrijven en is vervolgens met een goede vriend een aantal daarvan op gaan nemen met professionele apparatuur in een studio. ‘’We wilden het allemaal zelf doen, dat vonden we vooral belangrijk. We gingen allebei investeren in studio-apparatuur.’’ Vorig jaar oktober kwam hier een verzameling van uit in de vorm van de EP ‘Stolen Piece’.

 

 

Filosoferen in muziek

”Het schrijven van een nummer is een lastig proces en voor iedereen anders,” vertelt Daan. ”Ik wil precies schrijven wat ik voel en denk. Eerst kom ik met de basis van de melodie en het geluid, vaak heb ik dan al meerdere thema’s in mijn hoofd. Daar ga ik dan op schrijven.’’ Thema’s waar Daan zoal over schrijft zijn slapeloosheid, verliefdheid of een stukgelopen relatie. ‘’Ik filosofeer als het ware met mezelf, maar dan in nummers. Iemand die zeker veel invloed heeft gehad daarop, is singer-/songwriter Ben Howard. Het was de eerste artiest die ik hoorde in het indie/folk genre. Zijn muziek is zo ontzettend fijn.’’

dvb1Neushoorn

Het leukste optreden wat Daan ooit gedaan heeft, is toch wel in Neushoorn. ”In oktober mocht ik in het voorprogramma staan van A Balladeer, wiens muziek wel raakvlakken heeft met mijn muziek. Neushoorn was toen net een week open. Ik speelde namelijk ook op de laatste dag in poppodium Romein tijdens de finale van de Kleine Prijs van Fryslân. Ik maakte deel uit van een afscheid, maar ook van een nieuwe start, dat vond ik wel tof!”

 

Toekomstplannen

Het komende jaar gaat Daan zich vooral bezig houden met het project Freesonica: ”Dat is een coaching traject vanuit de Popfabryk, een stichting die veel dingen doet in de muziek en het theater. Zij hebben een traject waarbij ze twee acts het hele jaar door begeleiden met alles wat bij muziek komt kijken. Tijdens dit traject ga ik, samen met producers, werken aan mijn tweede EP. Ik hoop zo meer ervaring in de muziek te krijgen en m’n weg erin te vinden. Daarna wil ik graag een album opnemen.”


Live horen? Daan van Beijeren speelt 24 februari een huiskamerconcert in woongroep Hoeksterpoort. Volg hem hierrr voor meer van z’n werk en optredens.