Groete uit die Kaap, poes

In Column by Sierd van der Bij

Door Sierd van der Bij

Nou, de kleurplaat is bijna in gekleurd. Hier zit ik, in Melkbosstrand, een dorpje in de zonnige schaduw van Kaapstad. Naast mij een fantastische vrouw en tussen ons in een kerel van een kind. Ik ben lekker bezig, vind ik zelf. Mag ook wel eens gezegd worden, denk ik. Afrika, huisje, zonnetje, boompje, geen beestje, wel een blogje, helemaal leuk. Eerlijk gezegd overvalt dat hele blog idee mij nu een beetje. Een poosje niet geschreven, al een tijdje woon ik hier en daarmee al eventjes niet in Fryslân, de Mienskip. Wat gaat diezelfde Mienskip ervan zeggen als ik mijn leventje in de zon ga etaleren? Fok die kak. We gaan gewoon lekker schrijven. Ik ga jullie vertellen over leeuwen, waterputten en safari. Welkom in Kaapstad, Mienskip.

Leeuwen, waterputten, safari? Op dit moment zit ik in een kantoorgebouw en heb ik uitzicht op circa vijftig computers met headsetjes. Ik heb nachtdienst in het callcenter van Lufthansa, waar ik de telefoon in het Duits opneem voor Swiss. Natuurlijk, Kaapstad is net als thuis. Melkbosstrand is net als Burdaard, maar dan iets zonniger en de zee is een paar kilometer dichterbij dan in Fryslân. Hier pak ik niet Lijn 51 om in de stad te komen, maar de T01, de verbinding tussen Table View en Waterfront. Het leven is hier zo gewoon, maar gelukkig toch ook weer zo anders.

Ja, dan kom je uit bij die kleine dingetjes die hier anders zijn. Omdat het de kleine dingetjes betreft die anders zijn, vind ik het nog even lastig om van wal te steken. Wacht. Wal. Daar kan ik wel wat mee. Het is namelijk zo dat pakweg 400 jaar geleden hier Jan van Riebeeck in naam van de VOC aan wal kwam om een MNSKP te beginnen. Dat veranderde een heleboel aan de geschiedenis van dit stukje Afrika. Zonder Jan zou er bijvoorbeeld nooit een Jack Parow en Die Antwoord zijn. Echt waar. Als Jan hier niet aan wal zou zijn gekomen, had ik het nu misschien wel over leeuwen, waterputten en safari’s kunnen hebben. Nu heb ik iets om over te schrijven. Wat precies? Ja, dat zie ik over een week of twee wel weer. Voor vandaag geef ik jullie een liedje van hier. Doei! Jy kan die groete uit die Kaap kry, poes!