P-VJ: interactieve visualisaties

In Interview, Muziek by Redactie

Stel, je waagt een dansje in de disco en ineens staat er te midden van de ruimte een vent met een gamecontroller. Raar, toch? Maar hoe raar dit mag lijken, Tox doet het met P-VJ. Flitsende lichten en bizarre vormen, dit alles op het ritme van de muziek én zelf ter plekke te besturen. Het interactieve VJ-programma P-VJ is gewild en blijkt de metaforische kers op de metaforische taart; het uitgaansleven van Leeuwarden. Sharah sprak met de maker, de Duitse Tox.

‘Pop Art Digitalis’ met een Duits accent, heerlijk, je hoort het hem zeggen. Pop Art Digitalis is de basis waar vanuit P-VJ is geboren. Waar de focus precies ligt weet Tox nog niet, maar zeker is te zeggen dat beide programma’s zijn ontwikkeld vanuit een grote liefde voor Pop Art, wiskunde en multimediale kunst.

Pop Art Digitalis 101Schermafbeelding 2015-03-12 om 16.40.25

Voor wiskundigen is een uitgebreide en gedetailleerde versie vast prima te volgen, maar voor de twee-maal-drie-is-vier onder ons is hier de simpele versie. Tox werkt vanuit wiskundige raamwerken. Elk raamwerk heeft een x-as en een y-as en bij deze x- en y-as hoort een script dat vertelt op welke positie een lijn neergezet moet worden. Wanneer je dit proces telkens met een nieuw raamwerk en een nieuwe positionering achter elkaar zet, ontstaat er een beweging in lijnen.

Vanuit dit wiskundige basisprincipe is Pop Art Digitalis ontstaan. Tox was van plan de beelden als kunst te verkopen, maar kwam tijdens een feest dat hij bezocht tot de conclusie dat er iets miste.

‘De DJ draait, maar verder is er weinig te zien en de VJ-visualisaties die er zijn komen toch neer op het afspelen van korte videoclips. Hier en daar vloeien ze in elkaar over, maar op een gegeven moment herhalen ze zich. Ik vind dat saai en het gaat vervelen.’ Het idee van Pop Art Digitalis – de VJ editie, was geboren. Tox praatte met meerdere belangrijke mannen en draait nu op feesten zijn eigen visualisaties met P-VJ.

Interactief VJ-en

pvj - 1600x1200 - 1424191442919 - 66 framesP-VJ reageert op de muziek die afgespeeld wordt, vanuit de basis dat geen enkel beeld hetzelfde zal zijn. ‘Er is geen enkel VJ-programma wat zo werkt’, zegt Tox enthousiast. ‘P-VJ is uniek en heeft een totaal andere stijl. Ik denk echt dat P-VJ iets is wat mensen nog niet hebben gezien. Doordat het programma constant onderhevig is aan toeval en geluid, zal het altijd uniek en spannend blijven.’

Tox wilde meer en zocht naar een manier waarop hij het programma ter plekke kan manipuleren. ‘Bijvoorbeeld een rotatie: dat kan ik programmeren, maar de vraag is, wil ik dat ook? Zou het niet veel interessanter zijn wanneer een object begint met draaien wanneer het ritme opzweept? Audio en beeld zorgen hierdoor samen voor een tunnel, een tunnel waar je in valt.’ Deze functies bedient Tox met de gamecontroller. Dankzij de controller is het mogelijk om de visualisaties te sturen, beelden toe te voegen en weer te laten verdwijnen. ‘Er komen vaak mensen op me af om te vragen wat ik doe en wanneer ik ze laat zien dat de gamecontroller de visualisaties bestuurt, reageren ze erg enthousiast’, aldus Tox.

Ontwikkelingen

Tox blijft P-VJ doorontwikkelen en verbeteren. Zo luidt het nieuwste snufje in P-VJ een weersvoorspelling die in beeld komt, precies op de locatie van het feest. ’How cool is that!’, roept hij uit. De zaken gaan goed en Tox heeft met P-VJ mogelijk een plek gescoord op podia tijdens het Psy-Fi festival. ‘Ik kan nu twee dingen doen: of ik blijf de speciale VJ met mijn product P-VJ, of ik plaats het programma in de verkoop, zodat andere VJ’s gebruik kunnen maken van P-VJ, maar kan ik zomaar mijn kunst afstaan?’

Deze vraag kan enkel hijzelf beantwoorden, maar wij zijn dol-enthousiast en willen alleen maar meer P-VJ.

Wil jij een VJ-show van Tox meemaken om, laten we wel wezen, zelf ook even aan de knopjes van de gamecontroller te frummelen? Vanavond, vrijdag 13 maart, staat Tox met P-VJ in de Gloppe tijdens het feest Steppin’ up!


foto23Sharah (24) -je zegt helaas gewoon ’Sara’ en niet iets exotisch als ’Sjarah’ of ’Sahara’- is afgestudeerd in multimedia en heeft een warm hart voor de schrijverspen. Met een minor Journalistiek achter de rug heeft ze de kennis in huis om te knallen binnen het schrijven: zo is Sharah auteur van de crossmediale longread ‚In het hoofd van de arts’ en schrijft ze wekelijks over voeding en spiritualiteit voor de website Dear Good Morning. Binnen MNSKP richt Sharah zich op het alledaagse, waar zij schrijft over van alles en nog wat. Van alles onthullende interviews tot Leeuwarders lekkerste oliebol, Sharah ontdekt samen met jullie de onontdekte wereld van Leeuwarden.