Freeze > langzaam op gang met spetterend einde

In Evenementen, Sfeerverslagen by Angelique van der VeenLeave a Comment

[Foto’s door WietskE fotografie]

Freeze komt op de zaterdag maar wat langzaam op gang. Iepen Up heeft de publieksprijs van de Friese Popawards gewonnen. Voor een grote banner worden de winnaars op de foto gezet door gedeputeerde Sietske Poepjes. Verder is het nog rustig. Maar zo rond 21:30 uur vullen de gangen en zalen van Neushoorn zich dan toch met een zeer gevarieerd bezoekerspubliek: van studenten tot zestigers en alles wat daar tussenin zit.

Freeze is, zoals de organisatie zelf zegt: ‘een trefpunt van alles wat in de provincie aan poptalent rondloopt’. Dit talent bestrijkt een groot spectrum aan genres: van metal tot elektropop en van luisterliedjes tot rockabilly. Het lokale talent wordt op de zaterdag aangevuld met twee headliners van buiten de provincie: MY BABY en Millionaire. De grote zaal van Neushoorn is bij beide optredens afgeladen.

Grote zaal bij My Baby

Maar er is meer dan muziek. Er zijn ook ‘projecten’. Een aantal van deze projecten is te bezoeken op de eerste verdieping van Neushoorn, in de lokalen waar anders studenten van de Academie voor Popcultuur onder de onafgewerkte plafonds zweten op hun lesstof. ‘O, kun je ook naar boven?’, is de meest gehoorde reactie op de mededeling dat ‘er boven ook nog iets is’. In de walk in-bioscoop staan tien bioscoopstoeltjes te wachten op bezoekers die geïnteresseerd zijn in videoclips, films en documentaires van artiesten en filmmakers uit Friesland. De popcorn blijft onaangeroerd. Een cultureel uitziende vrouw dwaalt rond met het blokkenschema in de hand en vraagt: ‘Wij zijn op zoek naar zaal Anneke, weet jij waar dat is?’. Niemand weet waar zaal Anneke is en het barpersoneel verveelt zich stierlijk.

In lokaal 1.11, waar Afke Manshanden een videoinstallatie vertoont over het concept tijd, zijn wel alle stoeltjes bezet. Vier jongemannen kijken lekker met een biertje in de hand naar de twintig minuten durende film, waarin je onder andere mensen ziet vissen en skateboarden. De achtergrondgeluiden zijn duidelijk hoorbaar: passerende fietsers, spelende kinderen. Om de beelden van een grasmaaiende man die dan weer vooruit en dan weer achteruit door het beeld rijdt, kunnen ze wel lachen. Het thema van de videoinstallatie is: ‘We worden geboren en we gaan weer dood, maar wat doen we in de tussentijd met ons leven? En hoe gaan we om met de tijd die we hebben?’ Die tijd kun je besteden aan grasmaaien, maar ook aan het bezoeken van Freeze.

En als de keuze valt op het bezoeken van Freeze, dan is het weer een kwestie van kiezen. Ga je je in De Backstage onderdompelen in het gitaargeluid van Echoland of toch maar op zoek naar het piepkleine lokaal 1.48 om los te gaan bij Willy Darktrousers & De Splinters met vier (!) drummers? En als je bij de uitreiking van de Friese Popawards wilt zijn, moet je het optreden van Jankobus Seunnenga missen. Veel bezoekers zijn wat aan het ‘browsen’. Even hier kijken, even daar kijken en dan weer lekker kletsen op de gang met wat vrienden. Door deze formule is Freeze de ideale manier om nieuwe bands te ontdekken in een uiterst relaxed sfeertje.

Bezoekers moeten niet alleen keuzes maken, maar ook lang kunnen door feesten. Een van de leukste projecten begint namelijk pas om 01:40 uur: Reservoir Bastards van Renske de Boer. Gelukkig laten de Freeze-bezoekers zich niet kennen en is de grote zaal van Neushoorn ook op dit late tijdstip nog goed gevuld met een dampende, dansende massa. Zij kunnen de nummers uit de soundtracks van diverse Tarantino-films wel waarderen. Het is de perfecte afsluiter van deze zaterdag, die zo langzaam op gang kwam maar spetterend eindigt.

‘Scène’ van Reservoir Bastards

ANGELIQUE VAN DER VEEN