Setbezoek filmcollectief Natte Haring

In Films, Setverslag by Jurgen de Raad

Door Jurgen de Raad, Foto’s Tobias Putman

Het Friese filmcollectief Natte Haring boekte mooie successen met zijn korte film Drie Mensen Vinden een Auto. Naar aanleiding van deelname aan de Nieuwe Competitie van het Noordelijk Film Festival werd dit eerste geesteskind van het gezelschap vorig jaar verkozen tot festivalopener. Na die première was de film te zien in kleine filmhuizen in Friesland en volgden onder meer vertoningen in Assen en Amsterdam, en op het hoog aangeslagen korte-film-festival Go Short in Nijmegen. Men ging er ook mee over de landsgrens, met als kers op de taart het winnen van de publieksprijs bij het internationale filmfestival Sehnsüchte te Babelsberg. De winst leverde een cheque op van vijfduizend euro.

Weinig Budget

Vijfduizend euro: een zeer welkom bedrag. Aangezien het jonge, bevlogen filmcollectief zijn projecten vooralsnog met een – voor filmbegrippen – beperkt budget moet financieren. Gesteund door veel goodwill van deelnemende nader-geïnteresseerden en vrienden is er nu de volgende korte film waaraan wordt gewerkt. Het Grandioze Falen moet in deze de opmaat worden van een lange filmversie die voor 2018 op de planning staat. MNSKP mocht sfeer proeven en zodoende een kijkje komen nemen op de set. En wel bij een shoot in hartje Leeuwarden, in de avondlijke buitenlucht.

mnskp-natteharing06

De Poststraat vormt de locatie van het gebeuren, pal voor de entree van Bar 21 (voorheen De Gloppe). Het nauwe straatje is het tafereel van een gonzende bedrijvigheid. Set-medewerkers lopen ter voorbereiding op een komende scene af en aan. Ze dragen ‘mijnlampjes’ om in de donkerte goed zicht te houden op eigen en ook elkaars werkzaamheden. Veiligheid boven alles, zo lijkt het. Helemaal met het weinige licht. Ondanks de aanwezigheid van staande grote lichtspots, is het wat uitkijken met de her en der opgestelde apparatuur en – niet in de laatste plaats – de nodige over straat uitgelegde elektriciteitsbekabeling. De verder typische aanblik van beeldmonitoren, uiteraard filmcamera, geluidsmicrofoons en een boven de scèneplek gemonteerde immense lichtspot (fel schijnend; gehalte bouwlamp) maken het set-beeld compleet.

Hey, deed jij niet ook auditie voor Hollands Hoop?” Een flard van een gesprek tussen twee acteurs, wachtend voor een pand in de straat dat tijdelijk dienst doet als grimeerruimte/hang-out van de betrokken spelers. Er moet zeker nog worden gewacht. Op een drietal acteurs, allen van belang in de scènes die vanavond en ook vannacht zullen worden geschoten. Het laat voelbaar een enigszins borrelende spanning en mate van ongeduld over de set gaan. Via producent Hidde de Vries maakt MNSKP even kennis met regisseur Max Lunter. De relaxed overkomende Lunter geeft lachend aan dat de drie acteurs in kwestie in één auto onderweg zijn. “Dat zal je dan net weer hebben, haha.”

mnskp-natteharing03

De regisseur vertelt dat er acht dagen zijn uitgetrokken om de film te draaien. Het filmen vindt grotendeels plaats in Leeuwarden, doordat de stad verband houdt met de verhaallijn en visie achter Het Grandioze Falen.

Statement in stijl

Lunter wil Het Grandioze Falen, zo vervolgt hij enthousiast, epische allure meegeven. Iets universeels ook, boven het Friese van de provinciale hoofdstad uitstijgend. Vurig verwoordde hij even ervoor dat Natte Haring met de eerste film al een statement wilde maken tegen het polderrealisme. Die film speelde zich af middenin de Friese landerijen. Maar de aankleding ervan – onder andere door gebruikmaking van een stijlvolle jaren vijftig Ford – moest juist het idee geven van een plek en situatie die overal kon worden geplaatst.

Stijl is sowieso een belangrijk ding bij deze Friese filmmakers. Een aantal scènes van Het Grandioze Falen worden in een kroeg geschoten. Lunter vertelt over de gedane zoektocht naar een café dat moest beantwoorden aan een aansprekende inrichtingsstijl. Het afhuren van een dergelijke Leeuwarder kroeg bleek geen betaalbare optie. Per toeval werd via Funda een oud huis in stijl gevonden. In Wormer, vlakbij Zaandam. De huidige huiseigenaren stelden, tot vreugde van Natte Haring, de achterkamer van het pand – voorheen een kroeg – ter beschikking om te filmen. Met hier en daar wat vindingrijke improvisaties is de kamer omgetoverd tot een fictieve art-nouveau-kroeg.

De ‘verloren’ acteurs zijn inmiddels gearriveerd. Werk aan de winkel dus. Maar niet voordat Lunter in de gauwigheid nog de films’ elevator pitch heeft afgevuurd: “Grandioze idioten met grandioze pogingen het te maken in deze wereld, vol van krankzinnige ideeën en van de pot gerukte toekomstdromen.” Het Grandioze Falen zal vermoedelijk later dit najaar in Leeuwarden in première gaan.

mnskp-natteharing04