Snertweer!

In Column, Inspiratie by Sanne Dijkstra

De dag van ’t heerlijk avondje en temperaturen waardoor je voelt dat het toch écht winter is inmiddels. Dat vraagt om een winters recept, en veel winterser dan snert kan ik het niet voor je maken.

Er zijn maar weinig gerechten zo huiselijk als snert. Heerlijk, zo’n dampende kom verse, dikke soep om je handen aan te warmen als je oren nog nasuizen van de koude wind buiten. Nóg leuker als je net 40 kilometer over de bevroren Friese wateren hebt geschaatst, of terug komt van een fikse wandeling door een dikke laag knisperende sneeuw, maar helaas is niet alles zo maakbaar als soep.

Behalve gewoon lekker is snert één van de weinige gerechten die typerend zijn voor de Nederlandse keuken, en volgens wat (toegegeven) obscure bronnen zelfs bekend buiten onze landsgrenzen. Spreek ‘snert’ maar eens uit op z’n Engels. Trek krijg je er misschien niet van, maar leuk is het wel. Op een Amerikaanse website las ik overigens commentaren als ‘looks delicious!’ en ‘can’t wait to try this’. Ik geloof niet dat ik in een dergelijke lofzang uit zou barsten bij het voor de eerste keer aanschouwen van een bord snert (groene brij met stukjes, iemand?), maar gelukkig weten wij al lang en breed dat het inderdaad delicious is.

Eigenlijk ‘horen’ er speklappen in snert, maar dat vind ik meestal teveel gedoe. Bovendien, als we alles zouden doen zoals ze dat vroeger deden, zouden we ook nog steeds 6 dagen per week aardappelen, groente en vlees eten. Doet iemand dat nog?

Snuurrt zonder spek dus, en eigenlijk is dat wel zo handig, want dat maakt deze erwtensoep ook geschikt voor vegetarische eters. Je laat gewoon de rookworst weg, of serveert die er los bij voor de carnivoren onder je tafelgasten. Persoonlijk vind ik het herhaaldelijk toevoegen van genereuze hoeveelheden Maggi tijdens het eten van de snert vrij onontbeerlijk, maar dat moet je natuurlijk helemaal zelf weten. Voor erbij: (rogge)brood met roomboter en spek. Dig in!

Snert (4-6 personen)

  • 400 gram groene spliterwten
  • 2 laurierblaadjes
  • 0,5 – 1 el zout
  • 2 liter water
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 kleine winterwortel, in blokjes
  • 1 prei, in halve ringen
  • ¼ knolselderij, in blokjes
  • Blaadjes van 3-4 takjes selderij
  • 1 rookworst

Doe spliterwten, laurierblaadjes en water in een ruime pan en breng aan de kook. Schep het schuim eraf, leg een deksel schuin op de pan en laat ongeveer 60 minuten zacht koken tot de erwten zacht zijn. Klop ze vervolgens met een garde helemaal kapot, zodat de soep dik en gebonden wordt.

Leg ondertussen de rookworst 15 minuten in water dat net van de kook af is. Snijd in plakjes. Voeg de gesneden groenten en de blaadjes selderij toe en laat nog 30 tot 45 minuten koken tot de groenten gaar zijn. Breng op smaak met zout en peper. Roer er op het laatste moment de plakjes worst doorheen.


femkeSanne1Femke (37) en Sanne (29), beide foodminded en tekstgoochelaar, bundelen hun krachten om de leukste, makkelijkste, gezondste en vooral lékkerste recepten te verzinnen. Sanne heeft al een toffe eigen blog genaamd Foodlovesparkle.com en via Femkejaarsma.nl zie je wat duizendpoot Femke allemaal bezighoudt. In een tweewekelijkse dialoog bestoken Sanne en Femke elkaar met zaken als superfoods, (on)bewust eten, vega(n), slow cooking, (té) gezonde smoothies, streekproducten, lokale eetfestijnen en al het andere wat je maar kunt bedenken op het gebied van food.