Magische soep

In Column, Inspiratie by Sanne Dijkstra

femkeSanne1Femke (37) en Sanne (29), beide foodminded en tekstgoochelaar, bundelen hun krachten om de leukste, makkelijkste, gezondste en vooral lékkerste recepten te verzinnen. Sanne heeft al een toffe eigen blog genaamd Foodlovesparkle.com en via Femkejaarsma.nl zie je wat duizendpoot Femke allemaal bezighoudt. In een tweewekelijkse dialoog bestoken Sanne en Femke elkaar met zaken als superfoods, (on)bewust eten, vega(n), slow cooking, (té) gezonde smoothies, streekproducten, lokale eetfestijnen en al het andere wat je maar kunt bedenken op het gebied van food. 

Sanne

Met het risico jullie te vermoeien: ik blijf nog even bij comfort food. In de eerste plaats om Femke gerust te stellen. Voor mij heeft comfort food altijd te maken gehad met een gevoel dat je krijgt van een bepaald gerecht. Een soort nostalgie, in mijn geval. Maar goed, wie ben ik? Ik heb dus wat onderzoek gedaan, en Jamie Oliver schrijft in zijn nieuwste boek Jamie’s Comfort Food het volgende: ‘Comfort food is zonder twijfel volledig subjectief – het gaat over geuren, geluiden en smaken. Over recepten die op het juiste moment de spijker op z’n kop slaan, die uitgesproken gevoelens en dierbare herinneringen naar boven halen, maar ook om nieuwe te creëren en het plezier aan volgende generaties door te geven.’ Als je het mij vraagt passen Femke’s dadel-kokosballetjes perfect binnen dat laatste.

Eigenlijk mag alles comfort food heten, zolang jij er maar blij van wordt. Volgens meneer Oliver kan het zelfs eten zijn dat je zo uit een blikje eet of een afhaalmaaltijd. Ik heb besloten het met hem eens te zijn. In dat geval mag je dus zelfs Neerlandsch kinderlieveling vissticks comfort food noemen. Overigens maak ik me daar maar eens per jaar schuldig aan hoor, aan vissticks. Bij voorkeur met aardappelpuree en spinazie à la crème. En ketchup. Maar uiteraard alleen als mijn kleine nichtje of neefje komt logeren.

Echt waar.

Het gekke is dat bijna alle gerechten die ik persoonlijk als comfort food beschouw best veel tijd en voorbereiding vragen. Risotto, stoofpotten, lasagne: niet echt zaken die je in een mum van tijd op tafel tovert. Maar er is ook comfort food dat wél geschikt is voor doordeweekse avonden, volgeplande zaterdagen of andere momenten die om snelle actie vragen, want: makkelijk, snel, weinig ingrediënten en vooral ook weinig nadenken. Soep!

Soep heeft bijna iets magisch, vind ik. Van bijna niks kun je een pan vol instant geluk maken. Je begint met iets simpels als olijfolie, een uitje, wat knoflook. Misschien nog een fijngehakte wortel en bleekselderijstengel. Gooi er vervolgens de groenten bij die je maar lekker vindt of die toevallig nog in huis zijn en vul de pan aan met bouillon. Tijdje laten koken, af en toe roeren, eventueel pureren, en klaar. Zo’n dampende kom verse soep kun je mij elke dag wel voorzetten. Misschien mag je me er zelfs voor wakker maken. Niemand heeft dat trouwens ooit geprobeerd, dus als ik onverhoopt weinig enthousiast reageer, dan mag je me er dus niet voor wakker maken.

Ik maak het mezelf deze week even extra makkelijk, met een recept dat ik eerder al op mijn eigen blog publiceerde. Dat is een beetje valsspelen, maar ik beloof je: deze golden oldie maakt het goed.

Verse tomatensoep met basilicum

voor 1 liter / 4 flinke kommen

 • ongeveer 500 gram rijpe tomaten, grofgehakt
 • 1 blik gepelde tomaten
 • 750 ml groentebouillon
 • 1 wortel, in schijfjes
 • 1 ui, grofgehakt
 • 1 stengel bleekselderij, in schijfjes
 • 1 teen knoflook, gehakt
 • 2-3 el olijfolie
 • 1 el tomatenpuree
 • handvol verse basilicumblaadjes
 • 3 takjes verse tijm, alleen de blaadjes
 • zout en peper

1. Verhit de olijfolie in een ruime pan met dikke bodem. Doe de ui, wortel, bleekselderij en knoflook in de pan en roer even goed om. Voeg de tijm toe, draai het vuur laag en laat met het deksel op de pan ongeveer tien minuten zachtjes fruiten.

2. Roer de tomatenpuree erdoor en bak een minuutje mee. Voeg nu de verse en de gepelde tomaten toe en giet de bouillon erbij. Roer nogmaals door. Breng de soep aan de kook, doe het deksel weer op de pan en laat de soep nog 20 tot 25 minuten zacht koken op laag vuur.

3. Haal de pan van het vuur. Doe de basilicum bij de soep en pureer alles met een staafmixer of in de blender. Proef en breng op smaak met peper en, indien nodig, zout.