Moe van superfoods

In Column, Inspiratie by Sanne Dijkstra

femkeSanne1Femke (37) en Sanne (29), beide foodminded en tekstgoochelaar, bundelen hun krachten om de leukste, makkelijkste, gezondste en vooral lékkerste recepten te verzinnen. Sanne heeft al een toffe eigen blog genaamd Foodlovesparkle.com en via Femkejaarsma.nl zie je wat duizendpoot Femke allemaal bezighoudt. In een tweewekelijkse dialoog bestoken Sanne en Femke elkaar met zaken als superfoods, (on)bewust eten, vega(n), slow cooking, (té) gezonde smoothies, streekproducten, lokale eetfestijnen en al het andere wat je maar kunt bedenken op het gebied van food. 

 

Sanne

Superfoods… ik ben er wat wars van inmiddels, al die trends. Het ene moment is kokoswater zaligmakend en een paar weken later kún je niet meer zonder gojibessen en chiazaad. Toegegeven, net als Femke heb ik me er ook door laten verleiden. Het is best spannend, al die ‘vreemde’ ingrediënten met exotische namen. Een paar ervan hebben zelfs een vast plekje in mijn keukenkastje gekregen (want: lekker!), maar ik laat me niet meer gek maken door slimme marketingtrucs, foodgoeroes en onhaalbare adviezen.

Eten moet wat mij betreft gewoon léuk zijn. Raw food? Prima voor een keer, maar erg vrolijk word ik niet van enkel knisperende staafjes groenten. Honderd procent suikervrij? Ik dacht het niet, tiramisu is veel te lekker. Net als appeltaart. En chocolademuffins… Mij maak je blij met hoofdzakelijk gezond en vers eten. Met een beetje logisch nadenken en door te kiezen voor producten uit het seizoen kom je al een heel eind. En, zoals Femke ook al zei: laat de pakjes eens staan. Als je meestal gezond eet mag ‘slecht’ af en toe best, dus als je keukenexperiment eens niet geheel naar wens uitpakt, kun je altijd nog de pizzakoerier laten komen.

Er zijn trouwens ook zát ‘ouderwetse’, allesbehalve exotische voedingsmiddelen die wat mij betreft het stempel superfood verdienen. Tomaten bijvoorbeeld. Of aardbeitjes in de zomer. En ook de havermout uit de overnight oats die Femke zo graag eet. Ineens een big thing, maar stiekem gewoon een ingrediënt waar je grootouders al mee opgroeiden. Ik heb nu even geen ander recept voorhanden, maar binnenkort hier een nieuwe (beloofd, Femke, ik ben al aan het broeden!).

Eén van de superfoods in mijn keukenkastje die ik regelmatig eet is quinoa. Misschien wel hét boegbeeld van de superfoods, want wie kent het niet? Overigens ben ik eigenwijs en blijf ik gewoon kie-nó-wa zeggen. De echte uitspraak (kien-waa) klinkt zo pretentieus, en pretentieus voedsel, daar heb ik niks mee. Maar goed, quinoa dus. In dit geval in een salade. Heerlijk als lunch. Het eeuwige leven krijg je er niet mee, wel een flinke dosis gezonde energie. Wil je er een maaltijdsalade vanmaken, dan voeg je gewoon wat feta, gehalveerde gekookte eitjes of reepjes gerookte kipfilet toe.

Lekker makkelijk. Enjoy!

Quinoasalade met kikkererwten & tahindressingquinoasalade_okt

salade of bijgerecht voor 4-6 porties

  • 180 g (driekleuren-)quinoa
  • 100 g wortel, grofgeraspt
  • 1 blik kikkererwten (400 g), afgespoeld en uitgelekt
  • 2 el rozijnen, geweld in heet water
  • 250 g kerstomaatjes, gehalveerd
  • 2 lenteuitjes, in ringen
  • 3 el verse peterselie, fijngehakt
  • 3 el verse munt, fijngehakt
  • versgemalen zout en peper naar smaak

Voor de dressing:

  • sap van 1 citroen
  • 3 el olijfolie
  • 2 el tahin
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 0,5 el honing
  • 3 el warm water

Spoel de quinoa in een zeef goed af. Meng in een pan (liefst met dubbele bodem) met 270 ml water. Voeg een beetje zout toe en breng aan de kook. Laat in 10 minuten zachtjes gaar koken en roer ondertussen regelmatig door. Haal, als het water volledig is opgenomen, de pan van het vuur. Dek af met een handdoek en laat nog even nagaren. Schep de quinoa dan in een schone kom of schaal om af te koelen. 

Meng ondertussen de overige ingrediënten voor de salade in een ruime schaal. Doe alle ingrediënten voor de dressing in een schoon potje, draai het deksel erop en schud flink tot het een egaal mengsel is.

Meng de afgekoelde quinoa door de salade en serveer de dressing er apart bij.