Ultiem Comfort Food in de Herfst

In Column, Inspiratie by Sanne Dijkstra

femkeSanne1Femke (37) en Sanne (29), beide foodminded en tekstgoochelaar, bundelen hun krachten om de leukste, makkelijkste, gezondste en vooral lékkerste recepten te verzinnen. Sanne heeft al een toffe eigen blog genaamd Foodlovesparkle.com en via Femkejaarsma.nl zie je wat duizendpoot Femke allemaal bezighoudt. In een tweewekelijkse dialoog bestoken Sanne en Femke elkaar met zaken als superfoods, (on)bewust eten, vega(n), slow cooking, (té) gezonde smoothies, streekproducten, lokale eetfestijnen en al het andere wat je maar kunt bedenken op het gebied van food. 

Sanne

Vorige week gaf Femke mij via Whatsapp een sneak preview van haar laatste blog, met het recept voor fruitcake in een potje. Ze stuurde me een foto van een oven, met daarin 2 potjes die vervolgens mijn hele dag in de war gooiden. TAART! Ik kon alleen nog maar aan taart denken. Hoewel het aanbreken van de herfst natuurlijk het allerbeste excuus voor het bakken van een appeltaart ever is (de geur van kaneel, ik bedoel maar), had ik geen tijd. Taart kopen? Mwah. Zo’n supermarktversie wekt meestal meer teleurstelling dan euforie op, hoeveel vers geklopte slagroom je er ook bij eet om de kant-en-klaarsmaak te verbloemen. Een appeltaart hoort warm uit je eigen oven te komen. Of die van je buurvrouw/moeder/vriend/postbode. Zo’n appeltaart is niet zomaar een taart. Welnee: het maakt je hele leven ineens beter. Comfort food pur sang. Ik ben er dol op.

Ook onweerstaanbare comfort food in de herfst: risotto ai funghi. Aardse paddenstoelen, romige (uiteraard échte!) boter, geurige knoflook, witte wijn en oneindige hoeveelheden parmezaanse kaas. Ik word daar zó gelukkig van. Als ik een gesprek voer met risottovrezende mensen, dan rust ik niet voordat ik ze er van overtuigd heb dat ze echt eens risotto moeten (jawel, moeten!) koken. ‘Dat is toch heel moeilijk?’, hoor ik vaak. Neeeeeee! Dat ís dus helemaal niet zo. Mijn leven is jarenlang verstoken geweest van risotto doordat iemand ooit geroepen heeft dat het zo moeilijk is om te maken. Ik zou er met terugwerkende kracht nog bijna pissig van worden. Het ergste dat je kan overkomen is dat je de risotto iets te lang doorkookt, maar zolang je aan vrienden serveert en niet aan betalende gasten is er echt geen man overboord.

Ik herhaal het voor de zekerheid nog even, mocht je nog niet overtuigd zijn. Boter. Wijn. Parmezaanse kaas. Met een perfect gebakken biefstukje erbij valt je sowieso levenslange dankbaarheid ten deel, en een beetje indekken mag natuurlijk best. Maar alleen om je zelfvertrouwen wat op te krikken, he, want risotto koken is immers níet moeilijk.

Ik begrijp dat ik nu de verwachting schep van een recept voor risotto. Dat had gekund, maar ik bewaar dat even voor later (deze mag dus voorlopig in het uitstel-archief bij het nieuwe recept voor overnight oats, als een soort bucket list 2.0). In plaats daarvan een recept voor paddenstoelenquiche. Ook comfort food hoor, no worries. Maar dan wel iets sneller klaar. En misschien iets minder eng.

PaddenstoelenquichePaddestoelenquiche

Nodig:

  • 5 plakjes bladerdeeg, ontdooid
  • 2 el olijfolie
  • 2 sjalotten, gesnipperd
  • 1 t knoflook, fijngehakt
  • ca 1 el verse tijmblaadjes
  • 500 g gemengde paddenstoelen, grof gesneden
  • 4 eieren
  • 2 el crème fraîche
  • ca 1 el verse tijmblaadjes
  • 125 g geraspte oude kaas
  • versgemalen zout en peper
  • Extra: springvorm, deegroller, bloem, roomboter, paneermeel

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Kneed de bladerdeegplakjes samen tot een samenhangend deeg en rol uit tot een grote cirkel van ca 3 mm dik (bestrooi het werkvlak en de bovenkant met wat bloem om plakken te voorkomen). Vet de springvorm in met boter en bekleed met het deeg. Prik met een vork gaatjes in het deeg (ook de zijkanten) en bestrooi de bodem met wat paneermeel.

Verwarm de olijfolie en fruit de ui en knoflook glazig. Voeg de paddenstoelen toe, draai het vuur wat hoger en bak ze snel iets bruin en gaar. Voeg de tijm toe en bak nog even mee. Laat iets afkoelen en giet eventueel vocht af.

Klop de eieren los met wat crème fraîche en zout en peper. Meng de helft van de kaas er doorheen. Schep er de paddenstoelen door en verdeel over de vorm. Bestrooi met de rest van de kaas, en bak in ongeveer 35 minuten mooi goudbruin en gaar.

Lekker met een simpele salade van rucola met gehakte noten en een balsamicodressing!