Recensie (docu): Samuel in the Clouds

In Films, Recensie by Werner Cazemier

Door Werner Cazemier
[wp-review id=”5518″]

Woest besneeuwde bergtoppen omringd door wolken en mist. Een bus die worstelt om op de ondergesneeuwde wegen naar boven te komen. Het zijn niet de eerste beelden die je je voorstelt wanneer je aan Bolivia denkt. Samuel in the Clouds geeft ons een blik in het leven op de berg Chacaltaya. Waarom is deze berg zo belangrijk voor de mensen en wat maakt Samuel zijn verhaal zo interessant?

De fanfare is uit de bus gestapt, die weg blijft glijden in de sneeuw, en de mensen lopen zelf het laatste stuk naar boven. De fanfare moet op tijd zijn voor de ceremonie. In hun kleurrijke klederdracht dansen de vrouwen harmonisch in de sneeuw, de mannen gekleed in hun pakken draaien met ratels en zingen en prediken. Een klein altaar met een dood schaap en voedsel dat dient als offer voor de geest van de berg Chacaltaya. Het rijke contrast van kleur en sneeuw en het vrolijke ritueel zal niet vaak meer te zien zijn. Want de sneeuw valt amper nog.

caz

Chacaltaya, wat de koude brug of de brug van de winden betekent, stond bekend als een van de beste skioorden van Zuid-Amerika: met zijn iconische skilift en zijn grote gletsjer bekend over de hele wereld. Met weemoed spreekt Samuel, die al zijn hele leven op de berg woont, over Chacaltaya. Over de skilift, over zijn vader en over dat wat er niet meer is. De berg zit in hem en hij kan het niet alleen laten. Samuel maakt zich terecht zorgen. In de documentaire komt duidelijk naar voren wat het effect van de klimaatverandering in Zuid-Amerika is. De gletsjer waarover gesproken wordt, het skioord, de wintersporters, ze zijn allemaal verdwenen. In 30 jaar tijd is alles weggesmolten. Behalve Samuel, die is gebleven.

Pieter van Eecke heeft met deze documentaire een sterke impressie van het leven op de Chacaltaya afgeleverd. Met een neutrale benadering spreekt hij het thema klimaatverandering aan zonder te spreken over broeikasgassen of gaten in de ozonlaag. Het zijn de krachtige beelden van de onbeweegbare berg die indruk maken en het verhaal vertellen. De documentaire heeft niet per se een verhaallijn of een weg naar een oplossing, maar wel een harmonie. Het is een eerlijk beeld van de realiteit waarin wij zitten. Hoewel Bolivia een ver-van-me-bed-show is, opent Samuel in the Clouds je ogen voor dat wat je niet meekrijgt en dat wat je niet ziet. Geen documentaire voor iedereen, wel een wijze les.