Ryan: “Ik zou het zo weer doen.”

In Actueel, Stadse Zaken by Anieke Barth

Door Anieke Barth

In de nacht van vrijdag op zaterdag raakte een 24-jarige Leeuwarder gewond bij een steekpartij in de binnenstad. De 24-jarige betrof Arjen. Samen met z’n vriend Ryan was hij op stap in onze mooie binnenstad, maar op hun weg van Club Red naar de Weerd raakten zij op de Nieuwestad in een conflict betrokken. In een poging een man te helpen die door een groep jongeren werd lastig gevallen, werd Arjen tussen zijn ribben gestoken. De daders sloegen op de vlucht. Ik sprak met Ryan over het incident.

Ernstig gewonde bij steekincident Leeuwarden

[Foto door Kappers Media]

Wat is er die bewuste nacht gebeurd?

“Arjen en ik kwamen uit club Red en waren op weg naar de Weerd. Op de Nieuwestad zagen we een groep jongeren die het op een dronken man gemunt leken te hebben. We besloten naar ze toe te gaan. Door met ze in gesprek te gaan kon de man die werd lastiggevallen ontkomen. Maar toen één van de jongens opmerkte dat de man ze had uitgescholden, ging de groep er weer achteraan. Wij wilden ze weer tegenhouden, maar raakten dit keer in gevecht. Arjen was al heel snel gestoken, maar had het niet direct door en stopte niet meteen. Ik denk dat dat door de adrenaline kwam.” Ryan heeft het verhaal de afgelopen dagen al veel moeten vertellen. De goedlachse jongen gooit het er in één keer uit.

Ryan dacht er niet over na de politie te bellen, maar dat kon ook niet.  “Nee, mijn telefoon lag door het gevecht helemaal uit elkaar op straat en doordat er niemand anders in de omgeving was, kon er ook niemand bellen. Het is eigenlijk puur toeval dat er agenten langsliepen. Maar goed ook, het had niet veel langer moeten duren. Arjen heeft best geluk gehad. De ambulance kwam gelukkig snel.”

De dag erna begon de hele mallemolen. Terwijl Ryan zich wilde focussen op z’n studie Nederlands, had de politie alleen maar vragen. “Ik heb heel veel verklaringen voor de politie moeten afleggen, dus ik heb mijn hoofd alleen maar bij deze zaak kunnen houden. Ik wilde wel studeren, maar er stond al heel vroeg na die avond een agent bij me op de stoep. Door alle verhoren en verklaringen heb ik helemaal geen tijd of zin meer gehad om iets te doen.”

Denk je dat dit incident invloed zal hebben op hoe je een volgende keer zal handelen?

“Ik denk het eigenlijk niet, ik zou het zo weer doen. Het maakt me niet uit of ik dan zelf gestoken word. Als ik iemand daarmee kan helpen, doe ik dat graag.”

Dat vind ik heel nobel van je.

“Tsja, dat is gewoon hoe ik ben. Ik wil graag mensen helpen. Ik moet wel zeggen dat ik mezelf daarin ook kan overschatten, hoor. Bijvoorbeeld bij zo’n groep jongens. Dan denk ik: ‘Oh, dat zijn er vijf, dat kan ik wel aan.’ Maar dat blijkt dan dus toch niet zo te zijn.” Achteraf bedenkt Ryan zich dat het niet zo had hoeven lopen. “Als ik alleen was geweest, had ik niemand erbij hoeven betrekken. Stel dat het fout was gegaan met Arjen, dan was het mijn schuld geweest. Dat gaat wel door me heen.”

De daders sloegen op de vlucht, maar Ryan wil ze niet allemaal aangeven. “Ik spreek liever van één dader. Die andere jongens hebben niet gestoken, alleen gevochten. Wij ook, daar ben ik heel eerlijk in. Ik ga daar dan ook niet moeilijk over doen. De jongen die gestoken heeft had daarentegen helemaal geen mes op zak moeten hebben. Als dat er niet was geweest was het waarschijnlijk beter afgelopen. Ik hoop dat hij zichzelf aangeeft. Dat zou voor iedereen het beste zijn. Ik weet wie het was, maar dat houd ik voor me. Ik gun hem een eerlijke kans.”

Hoe gaat het nu met Arjen?

“Hij is die avond afgevoerd naar het MCL en bleek een klaplong te hebben. Hij is van achteren door zijn ribben gestoken. Het gaat nu wel goed met hem, gelukkig. Hij kan morgen alweer naar huis.”

Arjen heeft veel geluk gehad en Ryan is er gelukkig met wat schaafwonden en een paar figuurlijke kledingscheuren vanaf gekomen. Maar wat zette deze groep jongens aan een man lastig te vallen? En waarom heb je in vredesnaam een mes op zak? De politie roept getuigen op om zich te melden. Heb je wat gezien of gehoord of heb je mogelijk andere waardevolle informatie over deze groep? Bel dan met 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.