Rotzooi in het Fries Museum

In Expositie, Kunst & Cultuur by Redactie

In het Fries Museum is een interactieve familietentoonstelling over recycling te zien: “Rijk van Rotzooi”. In deze tentoonstelling ontdek je de mogelijkheden van recycling met de Friese uitvinder Watse Gerritsma: hij bouwde in 1795 een van de eerste chemische fabrieken van Nederland. Door zijn grote kennis van scheikunde kon Watse al het afval uit zijn omgeving opnieuw gebruiken. Zo maakte hij de mooiste spullen van “rotzooi”. De tentoonstelling is tot en met 4 maart 2018 te zien in het Fries Museum te zien.

[Het laboratorium van Watse Gerritsma in het Fries Museum. Foto: Ruben van Vliet]

Alles in Watse’s fabriek draaide om recycling. Niets ging verloren. De achttiende-eeuwse uitvinder en apotheker stond aan de wieg van de chemische industrie. In Rijk van Rotzooi is zijn laboratorium te zien, waar Watse demonstreert hoe men vroeger recyclede. Zo demonstreert hij onder andere hoe straatafval werd omgezet in buskruit, van oude aardappelschillen papier werd geperst en hoe urine werd gebruikt om textiel te bleken.

Oude ambachten

Kinderen steken zelf ook de handen uit de mouwen. Ze gaan samen met Watse langs bij de leerlooier om diverse huiden te voelen, ontdekken de waarde van ontlasting en zien een glasblazer met zand en oude glasscherven aan het werk.

3D-printer

Rijk van Rotzooi laat hiernaast de nieuwste vorm van recycling zien middels een 3D-printer. In Friesland zijn bedrijven bijzonder actief op dat gebied. Plastic afval wordt omgezet naar fijne korrels: regranulaat. Hiermee kan een speciale 3D-printer nieuwe voorwerpen produceren. In de tentoonstelling kunnen kinderen zelf bouwstenen printen en gebruiken voor hun eigen creatie.

De tentoonstelling is ontwikkeld door Museum Boerhaave en is tot stand gekomen in samenwerking met Universiteit Twente in het kader van het NWO-onderzoeksprogramma “Chemistry in Everday Life” van prof. Dr. Lissa L. Roberts, Department of Science, Technology and Policy Studies.