Roadtrip in de SRV: Matthias König

In Expositie, Kunst & Cultuur by Alwien de Boer

Foto’s en tekst door Alwien de Boer

 

Het regent, maar Matthias König maakt een zomerse entree op het Hofplein. Braziliaanse muziek komt uit de speakers van zijn kleurrijke wagen. Dansend komt hij naar buiten. Matthias neemt het publiek mee op zijn reis.
Op zaterdag 15 oktober opende kunstenaar Matthias König zijn solotentoonstelling in Leeuwarden. De tentoonstelling is het resultaat van de reis die de audiovisueel kunstenaar door Friesland maakte in een tot mobiel atelier omgetoverde SRV-wagen. Op de tentoonstelling zie je de geluidssculpturen die hij onderweg samen met bewoners van dorpen en steden maakte. De sculpturen laten zich niet gemakkelijk omschrijven. Het zijn gecombineerde materialen, ze bewegen en maken geluid. Hoe, dat is iedere keer anders en dat maakt het nijskjirrig en verrassend. Er is ook beeldmateriaal van zijn roadtrip te zien. Het gehele project is een initiatief van VHDG.

De SRV-wagen is getransformeerd tot een rijdend sculptuur.

Toen VHDG (Leeuwarder initiatief voor hedendaagse en beeldende kunst) de in Duitsland geboren geluidssculpturenkunstenaar vroeg voor deze tweede editie van dit reizend atelier, nam hij deze uitdaging graag aan. Het mobiliseren van een kunstproject leek hem een mooie uitdaging. En zo reisde Matthias een maand lang met een gangetje van 25 kilometer per uur over de landweggetjes en B-wegen van Friesland, een provincie waar hij tot nog toe niet eerder was geweest.
De SRV-wagen was een maand lang zijn huis en werkplaats tegelijk. Onderweg ontmoette hij inwoners van dorpen en steden. Neem bijvoorbeeld Wies Noest. Net als andere bewoners van Oudebildtzijl bouwde zij een speciale band op met Matthias. Van tevoren konden bewoners langs de route een affiche ophangen met daarop een gunst aan Matthias. Zo heeft Wies maar liefst tweemaal een broek van Matthias gerepareerd. Haar plaatsgenoten stonden in de rij om ook iets met of voor Matthias te kunnen doen. Wies: ‘Er ontstond een ontploffing aan contacten’.

Matthias zelf is vooral geraakt door de openhartigheid van mensen. ‘Ik voelde mij echt welkom overal. Die openhartigheid van mensen neem ik mee in mijn verdere werk. Ik had best nog maanden door kunnen gaan, maar slapen in een gewoon bed is ook best een fijn vooruitzicht.’ Een ander inzicht blijkt dat er niet veel nodig is om nieuw werk te maken. ‘Deze manier van kijken neem ik mee. Er is een virus aangewakkerd.’

Op de streekmarkt in Oudebildtzijl raakte Matthias onder de indruk van een ambachtelijk gevlochten eendenkorf.
Op de tentoonstelling zie je deze eendenkorf terug, er bovenop bewegen 2 espressopotjes op een constructie van stokjes.

Voor het eerst heeft VHDG een educatieproject aan het reizend atelierproject gekoppeld. De resultaten hiervan zijn ook te zien tijdens deze tentoonstelling. Jerke Mulder van VHDG ontwikkelde een workshop waarin leerlingen, in de stijl van Matthias, aan de slag gingen met huis-, tuin- en keukenapparatuur. Platenspelers, bladblazers, strijkplanken, bestek, cadeaupapier, bekertjes en ducttape…. Van alles nam Jerke samen met zijn collega Pieter Postma mee naar de scholen. De leerlingen maakten een versimpelde en uitvergrootte versie van het werk van Matthias, legt Jerke uit. De nadruk ligt hierbij op het gedachtegoed van Matthias: zoeken, spelen en plezier hebben.
De resultaten van de workshops zijn met video vastgelegd en worden geprojecteerd in de ruimte waar ook een aantal van de gemaakte sculpturen te zien zijn. Aan de workshops deden deze scholen mee: groep 8 van basisschool Jint uit Stiens, groep 8 van de Eestroom uit Leeuwarden en jaar 3 van de Burgemeester Harmsma School uit Gorredijk.

Een deel van de gebruikte materialen is achtergelaten in de ruimte. Wat zou jij hier van maken?

De tentoonstelling is tot 11 november te zien op het Hofplein 25 (het oude gebouw van Parnas) in Leeuwarden. Daarna gaat Matthias via de Afsluitdijk terug naar zijn woonplaats Den Haag. Hier kun je de SRV-wagen en zijn werk bekijken.
Openingstijden VHDG / SRV Reizend Atelier:
donderdag van 12:00 – 20:00
vrijdag t/m zondag van 12:00 – 17:00.
Toegang is gratis.