Regenboogvlag? Pas de Fríese vlag aan!

In Actueel, Stadse Zaken by Sjors Zand

Door Sjors Zand

De eerste keer dat ik in een kroeg in de Doelesteeg zoende met iemand van mijn eigen geslacht, kreeg ik een mep tegen mijn achterhoofd. Goed, ik was te blij om boos te worden of erg verontwaardigd te reageren en de klap was niet hard. Toch heeft het daarna lang geduurd voor ik écht in contact stond met mijn biseksuele zelf. Of de correlatie een lineaire samenhang heeft, durf ik niet heel stellig te zeggen, maar trek gerust je eigen conclusies.

Inmiddels zijn we zo’n tien jaar verder en is het Coming Out Day. Het is een dag waarop allerlei LHBTI-activiteiten worden georganiseerd en tegelijkertijd in een nieuwsbericht wordt vermeld dat in Australië het homohuwelijk voorlopig nog niet ingevoerd zal worden. Iets dichter bij huis hangt de provincie de (regenboog)vlag niet uit. Wethouder en Mister Gay Netherlands Tom van den Nieuwenhuijzen had Nederlandse gemeenten een brief gestuurd met hierin een oproep, om haar steun te onderstrepen voor de sociale acceptatie van de LHBTI-gemeenschap. Helder doel, nobel streven. Maar eind september werd een motie van de PvdA, GrienLinks en D66 om van Friesland de tweede regenboogprovincie van Nederland te maken met 24 tegen 19 stemmen weggestemd.

rainbow-p
Teus Dorrepaal van het wegstemmende CDA in de Leeuwarder Courant: “Ik pleit voor een vlaggenprotocol voor gemeenten, provincies en rijk. Een protocol waarin, naast de provinciale of gemeentelijke vlag, alleen ruimte is voor onze driekleur.” De homoseksuele Sander zegt in een interview met MNSKP hierop: “Het gaat niet om een vlag, zo achterlijk ben ik ook niet. Het gaat wel om het signaal, pummel! Laat de wereld zien, dat je openstaat voor de grote groep LHBT’ers. Laat zien dat dit een homovriendelijke provincie is, waar iedereen welkom is. Laat zien, dat ook zij er mogen zijn. Nee, het gaat niet om het promoten van een vlag, maar de vlag staat wel voor een standpunt!” Retze van der Honing van GrienLinks is ook niet blij met het CDA. Ook niet na het nieuwe standpunt om, in plaats van een protocol waarbij alleen ruimte is voor de driekleur, de Friese vlag aan te passen. Van der Honing: “Het CDA benadrukt dat ze tegen discriminatie is. Toch heeft de CDA-fractie vóór het afschaffen van de subsidies voor het COC en Tumba gestemd. De enige organisaties die gediscrimineerde groepen daadwerkelijk ondersteunen, staan met lege handen. Twee hartjes in de Friese vlag zijn een loos gebaar.

Of het logisch is om een voor Friesland belangrijke vlag aan te passen, omdat een CDA’er het niet eensgezind vindt een regenboogvlag uit te hangen, durf ik niet heel stellig te zeggen. Maar trek gerust je eigen conclusies. Zolang er een decennium na het incident in de kroeg nog steeds meer dan honderdtachtig meldingen van seksueel gerichte discriminatie per jaar worden gedaan (in Noord-Nederland!), vind ík in elk geval dat je als gemeente achter de community moet gaan staan. Ook als dat puur symbolisch is. Gelukkig wappert in Leeuwarden de bontgekleurde vlag sinds vanmorgen wel.