Regenboogvlag hangt in Leeuwarden op Coming Outdag

In Actueel, Stadse Zaken by Redactie

Provincie Fryslân stemde onlangs nog tegen de “regenboogprovincie”. CDA Fryslân stelde eerder dat “politieke gebouwen geen uithangsborden zijn voor solidariteitsuitingen.” In Leeuwarden wordt wel wederom de regenboogvlag gehesen op dinsdag 11 oktober op Coming Outdag.

Wethouder Andries Ekhart hijst 11 oktober samen met Ids Tjaarda de regenboogvlag op de Oldehove. Ids Tjaarda was samen met zijn vriend betrokken bij een vervelend geweldsincident op bevrijdingsdag. Hij wil met het hijsen van de regenboogvlag het belang van veiligheid voor iedereen benadrukken. Vanaf een uur of 9.00 uur wappert de Regenboogvlag bij ruim negentig Nederlandse gemeenten, Movisie, provincies en het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap. Tijdens de Coming Outdag wordt benadrukt dat iedereen het hele jaar zichzelf moet kunnen zijn. De Regenboogvlag symboliseert dit voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (LHBT).

oldehove

Sinds 2008 heeft een aantal gemeenten afspraken gemaakt met de Rijksoverheid over de inzet op veiligheid, weerbaarheid en sociale acceptatie. Mensen, bedrijven en maatschappelijke instellingen hebben een eigen verantwoordelijkheid om de positie van LHBT’ers te verbeteren. Waar veiligheid en sociale acceptatie achterblijft zet de overheid zich in.