Reconstructie Turkse coup gemaakt door oud-Leeuwarder

In Actueel, Stadse Zaken by Elke Verwoerd

Het is niemand minder dan oud-Leeuwarder Christiaan Triebert (25) die de What’s App-gesprekken van de coupplegers in Turkije achterhaalde en, met hulp van een Turks meisje, deze vertaalde. De What’s App-gesprekken bieden een ongekende blik op de onderlinge communicatie van de coupplegers in de nacht van 15 op 16 juli in Turkije.

Vanaf de 24ste etage van zijn woonflat in Kuala Lumpur volgt Triebert de coup via Twitter. Meerdere keren komt een filmpje voorbij met beelden van een What’s App-gesprek van de coupplegers. ”Ik ben uit bed gesprongen en achter m’n laptop gaan zitten.”, vertelt hij. Triebert wil weten of het gesprek klopt en speelt het filmpje seconde voor seconde af, noteert de gesprekken en verifieert de namen en rangen. Met hulp van een Turks meisje worden de gesprekken vertaald, hij gaat de rangen na en of de locaties kloppen met open bronnen. Van Turkse omroep al Jazeera Turk ontvangt hij meer transcripten van het What’s-App gesprek. Hij zit dagen achter z’n laptop aan de eettafel, struinend door Twitter, Facebook en Google Maps, en maakt een reconstructie van wat er zich afspeelde.

Schermopname (31)

[Het einde van de coup, via Bellingcat]

De What’s App-groep bestond uit hooggeplaatste militairen uit voornamelijk de Turkse Landmacht met onder andere twee brigadiers en elf kolonels. Via de groep hielden ze elkaar op de hoogte. Uit de gesprekken valt op te maken hoe knullig het af en toe ging en ook de paniek die onderling ontstond toen burgers in Istanbul in opstand kwamen is er duidelijk uit op te maken.

Triebert blijft nuchter over z’n vondst. Nieuwsgierigheid dreef hem. “Het is zo enerverend wat je allemaal kunt vinden zonder iets te hoeven hacken.” Hij woont tijdelijk in Maleisië, waar hij z’n masterscriptie schrijft voor de Kings College University in Londen. Hij studeert Internationale Betrekkingen. Sinds een jaar doet hij onderzoek voor Bellingcat, waar open bronnen en sociale media worden onderzocht om inzicht te krijgen in verscheidene onderwerpen in (inter)nationale conflicten. Eerder werkte Triebert als freelancefotograaf en bezocht onder andere Irak en Syrië. Daarvoor studeerde hij aan de Rijksuniversiteit in Groningen.