‘Cinematografisch Kunstwerk’

In Films, Recensie by Keimpe Huging

Door Keimpe Huging

Les Innocentes, geregisseerd en geschreven door Anne Fontaine (Coco Avant Chanel) in samenwerking met Pascal Bonitzer, vertelt rauw en aangrijpend de traumatische nasleep van de Tweede Wereldoorlog in Polen. De film is gebaseerd op waargebeurde, wrange gebeurtenissen die destijds het daglicht niet mochten zien. In een klooster nabij Warschau doet een jonge Franse doktersassistente een schokkende ontdekking. Met indringende scènes waarin beelden voor zich spreken, is het een film die op mij een diepe indruk maakte.

les innocentes

Het Verhaal

Mathilde Beaulieu (Lou de Lâage) werkt als beginnend doktersassistente voor het Franse Rode Kruis nabij Warschau, waar de laatste Franse soldaten die de Duitse kampen hebben overleefd verzorgd en verpleegd worden. Op een dag arriveert een Poolse non die Mathilde wanhopig smeekt om met haar mee te gaan naar haar klooster. In eerste instantie wijst Mathilde haar de deur, aangevend dat dit ziekenhuis alleen bedoeld is voor Franse soldaten. Wanneer ze uit het raam kijkt tijdens haar rookpauze, ziet Mathilde de Poolse vrouw in wanhoop op haar knieën bidden in de witte sneeuw. Op dat moment breekt er wat in haar en besluit ze toch de non te helpen. Wanneer ze met de non in het klooster is, komt ze achter een vreselijk geheim wat haar overtuigingen en leven op de kop zet. Een groot aantal van de nonnen blijkt hoogzwanger, na een eerdere inval van Russische soldaten in het klooster. In het diepste geheim, om de kuisheid van de nonnen te waarborgen, zet ze zich in om de vrouwen te helpen.

Toewijding, geloof en keuzes

De grillige toon wordt al gezet op het moment dat Mathilde de Poolse zuster de deur wijst. Het schetst een aardig beeld van die tijd: je had jezelf maar te redden. Vanaf het punt dat ze toch besluit te helpen, wordt het verhaal krachtig opgebouwd. Duidelijke thema’s in de film zijn toewijding, geloof en het maken van keuzes. Deze thema’s worden bijna symmetrisch ingekleurd door zowel de hoofdpersoon als de tegenspelers en waaien als een sterke wind door het verhaal. Zodra de ‘point of no return’ is bereikt, start een meeslepend verhaal van actie en reactie, waarbij de levens van zowel de zusters als die van Mathilde op scherp worden gezet.

Beeldend

De film is prachtig geënsceneerd, met beelden die alles zeggen over toewijding en vroomheid. Feilloos wordt de beklemmende sfeer tussen wetenschap en geloof uitgebeeld. Het levert een dramatische spanning op, waarbij je aandacht op geen enkele manier verslapt. Het wordt sterk gespeeld door Lou de Lâage als rationele Mathilde, tegenover de enige kloosterlinge die Frans spreekt. Dialoog wordt ingezet wanneer het nodig is en de rest wordt op zo een manier in beeld gebracht, dat gezichten de juiste emotie spreken.

Hiernaast wordt op subtiele manier de nasleep vertoond van de Tweede Wereldoorlog. Ouderloze kinderen die sigaretten verkopen op straat om aan geld te komen voor eten, straatkinderen die spelen op een doodskist: het zijn shots die wat met je doen. In combinatie met de melancholische filmmuziek van Grégoire Hetzel, is het haast onmogelijk ongeroerd te blijven.

‘Echte mannen huilen niet’, zegt men weleens, maar ik kreeg bij het einde toch een brok in mijn keel. Dit, terwijl ik eigenlijk een ‘door Hollywood vergiftigde’, commerciële filmliefhebber ben, die van oppervlakkige actie houdt. Met het verhaal, sterk acteerwerk en indrukwekkende beelden heeft Fontaine een waar cinematografisch kunstwerk gecreëerd.[wp-review id=””]

Les Innocentes draait de komende weken in Slieker Film. Check hier voor de agenda.