‘Een mini-wereld op de Groene Ster’

In Evenementen, Sfeerverslag by Wieke Wiersma

Afgelopen weekend was het Psy-Fi festival op de Groene Ster. Met 15.000 bezoekers vanuit meer dan 80 landen is het één van de grootste internationale festivals die we hier in Friesland kennen. Wieke ging zaterdag op onderzoek uit en eens sfeer proeven op het festival. 

Door Wieke Wiersma

IMG_20150830_115757_resizedOmdat het afgelopen zaterdag volle maan was, een supermaan zelfs, werd dit gevierd met een Masquerade ball. Dat beloofde wat. De organisatie garandeerde dat je als bezoeker een unieke ervaring zou hebben. En dat klopt. Om op het daadwerkelijke festivalterrein te komen loop je door een soort mierenhoop van tenten en geparkeerde auto’s. Er zat een systeem in, denk ik. Overal kleine feestjes, tussen de tenten, in campers en overal muziek. En vele mensen. Dansende mensen.

En dan moet je het echte feest nog ontdekken. Een unieke ervaring was het zeker, eenmaal aangekomen. Pikdonker, maar veel verlicht met overal lampen, lichtjes, versieringen en vooral veel audio-visuele zaken. Bomen die uitgelicht zijn als lolly’s, vuurspuwers, iemand bewoog tussen de brandende hoepels en er waren Brazilianen die huilden als wolven op de muziek. Ik had het gevoel dat ik in een Mad Max scene terecht was gekomen.

IMG_20150830_115435_resizedHoewel de mainstage en de duizenden dansende bezoekers een ervaring op zich waren, is het rondzwerven op het terrein een soort ontdekkingstocht. Ik kreeg kippenvel toen er tussen de bomen een fort van stro en leem opdoemde, prachtig uitgelicht met waanzinnige afbeeldingen. Alsof je naar zo’n 3-d kaart zat te kijken. Dat fort bleek de Alternative stage, waar – als ik me goed heb laten voorlichten – harde psy-trance werd gedraaid. Waar je dus buiten het fort helemaal niets van hoorde. Waanzinnig.

Het hele festival is ingericht op een psychedelische sensatie. En wanneer je in een magisch versierd bos loopt met muziek uit bomen, wanneer je ligt in een hangmat, of mijmerend langs het water loopt met paarse stenen en drijvende objecten in neon kleuren, dan waan je je in ieder geval in een andere wereld. En een opvallend opgeruimde wereld ook. Hoewel er veel te doen was over de toiletten (te weinig en vies) en ik me ook afvraag waar al deze mensen moeten douchen valt het op hoe zorgvuldig de bezoekers omgaan met hun afval. Peuken worden van de grond geraapt en zorgvuldig in de door de organisatie verstrekte zakken gestopt.IMG_20150830_115607_resized

Minstens zo opgeruimd waren de karakters van de bezoekers; wat een vrolijke en liefdevolle mensen. En of dat nu komt door de muziek, de prachtige versiering, geestverruimende thee of iets meer chemisch is eigenlijk niet zo interessant. Neo-hippies, worden de bezoekers genoemd en het voelde in ieder geval alsof je in een ander universum terecht was gekomen. Met gasten uit meer dan 80 landen is het alsof er een mini wereld werd gecreëerd, losgezongen van al het dagelijkse. Een ervaring die versterkt wordt als je het terrein verlaat; met in de verte alle lichtjes en flarden van de muziek.