Prostitutie voor Spong, lintje voor gebroeders Anker

Redactie Columns, Stadse Zaken

Door Monica Beetsma

Juristen, ik ken er een aantal. Ik kwam voorheen regelmatig in rechtbanken en daar lopen ze vaak rond. Voordat de zitting begint, veranderen ze van normale sterveling in een advocaat/rechter/officier – zodra ze hun toga aantrekken. Een zwarte, lange cape met dat rare befje ervoor. Dat schijnt een soort baard te moeten voorstellen, zoals bij Wijze Ouden uit de steentijd. In Engeland moeten ze ook nog zo’n belachelijke pruik op en een bloedserieus gezicht trekken (wat mij niet zou lukken met zo’n zwabber op mijn hoofd). Want recht is een serieuze zaak en er valt zelden wat te lachen.

Hoewel, ooit las ik dat Gerard Spong in de prostitutie zou gaan als ‘ie geen advocaat mocht zijn. Heeft ‘ie echt zelf gezegd. Huh? In de prostitutie? Als pooier, of als callboy? Wat zou zijn uurtarief zijn? En wie wil hem er in hemelsnaam voor betalen? Ik ben een beelddenker en dat was heel vervelend op dat moment. Je ziet het meteen voor je: Spong die langzaam in een Armani boxershort richting je bed loopt, terwijl je in paniek weg probeert te komen, maar verstrikt blijkt in de lakens. Blijf alsjeblieft gewoon advocaat, meneer Spong. In je toga lijk je misschien een beetje op Graaf Dracula, maar dat is altijd nog beter dan in je onderbroek-met-plannen.

Doe mij de Ankers maar. Onze eigen, leuke boerenjongensknuffeladvocaten. Die juichen mee bij voetbal en drinken bier en beerenburg en zouden nooit de prostitutie in willen. Afgelopen zondag werd organiste Klaske Deinum lid van de Orde van Oranje-Nassau, maar ze was niet de enige die in oktober een lintje kreeg. De broers Anker kregen twee weken terug ook een onderscheiding, uitgereikt in de Koperen Tuin. Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Een soort oeuvreprijs. Ik gun het ze. Alledrie Er mag van mij ook wel een leuk Anker-beeld ofzo in de stad komen, naast het Friese Paard op de Nieuwstad. Of nog leuker, er bovenop. Achterstevoren zoals Dik Trom op zijn ezel. Met toga. En een biertje in de hand. Orgeltje ernaast. Dat zou nog eens leuk zijn. En dat de mannen voor SC Heerenveen zijn vergeef ik ze gewoon.