Processing en architectuur in Fotofabryk

In Expositie, Fotografie by Elke Verwoerd

De camera ertussen, dat is lekker veilig voor de fotograaf. Toch wisten de leden van Werkplaats 1 van de Fotofabryk hun eigen gevoel in beeld te vangen, zij werden daarin begeleid door gastdocent Matt de Groot uit Amsterdam. De gemaakte werken zijn twee weekenden te zien in het Scheepstrapand in Leeuwarden. De foto’s worden heel divers tentoongesteld, in een boekje van 15 x 15 centimeter, als installatie van 5 meter en alles daar tussenin.

Gastdocent Matt de Groot werd opgeleid aan de Rietveld Academy en de Fotoacademie in Amsterdam. Het coachen van fotografen inspireert hem. Niet alleen technisch, maar zeker qua inhoud, stuurt hij zijn leerlingen om unieke beelden te maken.

Diep Blauw - Sape Joustra

Diep Blauw – Sape Joustra

Foto’s met titels als ‘Disconnected’, ‘UWV’ en ‘Souvenirs’ belichten periodes uit het leven van de leden van Werkplaats die grote impact hadden. Behalve dat Matt de Groot de cursisten coachte in fotografie en beeldkeuze, adviseerde hij ook hoe de beelden tentoon te stellen. Sommige foto’s komen klein en intiem het meest tot hun recht. Andere beelden hebben een hele muur nodig om indruk te maken.

In het Scheepstrapand zijn daarnaast architectuurfoto’s van Werkplaats 2 (zij kregen les van architectuurfotograaf Luuk Kramer) en fotoboeken van de vervolgcursisten te zien. De expositie wordt zaterdag 29 augustus om 13.30 uur feestelijk geopend door Matt de Groot en is die dag tot 17.00 uur te zien. Verder zijn de werken zondag 30 augustus, zaterdag 5 en zondag 6 september van 13.00 tot 17.00 uur te bewonderen.

'Abdicatie' Foto Daniel Kuitert (1)

Abdicatie – Daniel Kuitert

De Werkplaatsen bestaan uit gevorderde amateurfotografen. Ze verdiepen zich in de fotografie met een zelf opgesteld programma, met gastdocenten en workshops.

Cursisten zijn tijdens de Open Dagen aanwezig om hun foto’s toe te lichten, docenten zijn aanwezig om informatie te geven over het nieuwe cursusprogramma. Er starten het komende seizoen twee nieuwe cursussen: een cursus fotobewerking en een speciale cursus fotografie voor jongeren.

  • Door: Werkplaats 1 De Fotofabryk en andere cursisten van De Fotofabryk
  • Locatie: De Fotofabryk, Scheepstrapand, Zuidergrachtswal 18 8933 AE Leeuwarden
  • Wanneer: zaterdag 29 augustus, zondag 30 augustus, zaterdag 5 september, zondag 6  september – alle dagen van 13.00 – 17.00 uur